Mit is akarunk? Program helyett, baloldali stílusban.

 Mi, a szocdemek legalpvetőbben elkötelezettjei vagyunk a jogállamnak, a Köztársaságnak, a társadalmi igazságosságnak, és a vegyes gazdasági rendszernek. 
Csak ezek együttesen képesek garantálni az egyéni, és általános értelemben vett társadalmi igazságosságot mind jogi, mind gazdasági vonatkozásokban, és csak ezek képesek garantálni a társadalom működőképességének megmaradását is.
Ebben a gondolatkörben tulajdonképpen minden mindennel koherensen összefügg, oly módon, hogy bármelyik alapelv elvétele hatástalanítja a többit: csak szánalomra méltó torzó marad az egész.

Mára a baloldal "prominens" pártja kiüresedett, vezetőik a mondanivalójukat inkább egymásnak, és nem a társadalomnak címezik. Ennek legfőbb oka az, hogy 20 évig un. " álbaloldali" politikát folytattak, tetteikben inkább a jobboldal elvárásainak megfelelő cselekedetek a meghatározók.
A társadalom mindazon tagjai is érzik ezt, akik nem rendelkeznek politikai és politológiai műveltséggel, gazdasági rendszerismeretekkel. Ugyan akkor a baloldali meggyőződésüktől elfordulni nem hajlandó, de az MSZP vezető, és integráló szerepét joggal kétségbe vonó honfitársaink aggódva keresik a politkában azt a mondanivalót, ami mögé elvhűségüket is megtartva mindannyian felsorakozhatnak. Ehhez pár gondolatot szeretnénk itt szocdem szempontból közzétenni.

Mit nem akarunk?
Nem akarjuk mindenek előtt, hogy:

-  Olyan pártok vezessék az országot,  amelyek bebizonyítottták, hogy a gazdaság irányításához nem értenek.
Akik a piac és gazdaság fogalmát kizárólag a kormány által felvett hitelek, és a kormány által kibocsátott kötvények piacára korlátozzák -  mivel az tartalmilag teljesen mást jelent!
-  hogy olyan pártok vezessék az országot, akik a belső, adóbevételeket hozó termelési-fogyasztási piac megteremtése helyett inkább hiteleket vesznek fel a hatalmi kiadásaik fedezésére.
- olyan pártok vezessék az országot, akik felrugták az apáink, nagyapáink, és a Magyar Állam között  létrejött társadalmi szerződést, aminek keretében minden Magyar állampolgár lét, és szociális biztonságára garanciát vállalt a mindenkori állam - aminek a mai jogutódja.
- hogy olyan pártok vezessék az országot, akik a kisembereket, a szegényeket, a nyugdíjasokat, és a bérből fizetésből élőket feláldozhatónak tekintik a céljaik elérése érdekében!
- nem akarunk olyan államjoggá emelt pártalkotmányt hatályban tartani, ami európában a letünt irredenta modellt sugallja. Ez nem a Magyar társadalmi többség lelki szellemi irányultságát fejezi ki.

Mit akarunk?

Nyugat-európai gazdasági-társadalmi modellt!
- valódi érdekképviseletet a bérből és fizetésből élőknek, a kisembereknek a szegényeknek a parlamentben!
- gazadasági szabályrendszer bevezetését, (helyreállítását) ami kielégíti a szociális piacgazdaság ismérveit!
- árbiztonságot, adóbevételi biztonságot az államnak, amit a nagyvállalkozások is megfizetnek.
- igazságos közteherviselést, többkulcsos adórendszert, hogy a jelentősen nagy vagyonok, jövedelmek arányosan járuljanak hozzá a közterhekhez.
- civil ellenőrzést a közhatalmi ágak felett, ami a neoliberalisok által folytonosan emlegetett "fékek és egyensúlyok"  máig hiányzó fizikai alapját testesíti meg.
- Munkáskamarát, ami kiveszi a bérmegállapítás jogát és lehetőségét a kormány kezéből, önállóan végzi a munkanélküli segélyezést, kizárólagos, országos érvényű megállapodási joggal tárgyal a munkaadók szervezetével.
- bérmegállapítási törvényt, ami garantálni tudja, hogy a legkisebb munkabér nem lehet alacsonyabb a létminimum összegénél, valamint ebben általános, az Euró értékéhez indexált bértáblát, ami az országrészek között tapasztalható munkabér külömbségeket is kizárja.
- szociális bérlakás programot, ami megakadályozza hogy azokat a családokat is hitelfelvételre kényszeríthessék, akik egyrészt nem képesek a hiteleket törleszteni, másrészt lakásszükségleteiket megoldani más módon nem tudnák. A bérlakás program állami vagyont növel, munkahelyeket teremt, szociális feszültségeket, adósságokat kezel és akadályoz meg.
- nyugdíjak törvényi védelmét, ami megakaályozza, hogy a nyugdíjak vásárlóértékét a kormányzat bármilyen indokkal csökkenthesse. Az állam beavatkozástól, rabló akcióióitól védett önálló nyugdíjbiztosító önkormányzatot.
- az egészségügyi rendszer helyreállítását, ebben az ellátó szervezetek szakmai, gazdasági függetlenségének megteremtését, ami kizárja az állami beavatkozást a gyógyitás szakmai-gazdasági részébe. Az egészségügyi szolgáltatók függetlenitését a biztosítótól, ami utóbbi normál biztosítási tevékenység keretében a biztosítottak velük szemben fennálló jogosultsága alapján fizeti a gyógyítás, és az egészségmegőrzés költségeit a szolgáltatóknak.
- olyan segélyezési rendszert, ami egyrészt lehetővé teszi a bajbajutottak számára a méltó emberi életet, másrészt a segélyezési rendszer hozzájárul a belső termelési oldal indirrekt támogatásához. Vissza kívánjuk állítani ezen a téren is a tudománynak megfelelő állapotot, hogy a segélyért munka nem várható el, a munkanélküliek közhasznú munkájáért viszont bért kell fizetni, nem segélyt!
a köztisztviselők életpálya modelljének törvényi védelmét, ami nem teszi lehetővé hogy a rotáló kormányok kiliensrendszerének essenek áldozatul a személyek, és munkahelyek.

Nagyjából ennyi, a teljesség igénye nélkül. Ezekért a célokért minden baloldalinak kötelessége kiállni, nem a saját, hanem az ország, és az unokáink érdekében!
Barátság!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A MAGYAR RENDSZERVÁLTÁS VALÓDI TÖRTÉNETE I. (dédunokáimnak, akiknek tudni kell az igazat)

MÁTÓL BÖRTÖN JÁR AZ ORBÁN KRITIKUSOKNAK!

HAZAMENTEK A LEGÉNYEK.. A tiltakozás krónikája.