Mark Zuckerberg állapota kétséges.


Sajnos van az úgy, hogy a gazdagság, és a közismertség olyan súlyos személyiségtorzulást okoz, ami felerősíti az egyén nárcisztikus és paternalista hajlamait. Ez elől nem menekülhetnek a legnagyobb hírességek sem, ha kontrollt vesztenek, s ez a kontrollvesztés a legkönnyebben az internet virtuális világának- vagy annak egy részének - uralásával következik be. Úgy tűnik ez történt a Facebook alapító tulajdonosával, Mark Zuckerberggel is, aki ma már egy személyben felelős a virtuális cég viselt dolgaiért. A giga cég vezetése persze felelősség is, ezért a döntései ma már megkérdőjelezhetetlenek, s az evilági hatóságok számára felülbírálhatatlanok is. Ha úgy tetszik, Zuckerberg a virtuális térben egy egyszemélyes isteni világot alkotott saját szabályokkal, amik sok esetben a józan észtől is a lehető legtávolabb állnak. Megteheti: mert már senki sem ellenőrizheti!

Persze nem volna ez akkora nagy baj, ha csak egy szűk közösség életét befolyásolná Zuckerberg a döntéseivel. Ám ma már az emberiség egy hatoda napi kapcsolatban áll a Facebookkal, családok, kollekítvák kommunikálnak egymással a szintén ehhez a sitehoz kapcsolt Messengeren. szülők hívják a gyermekeiket, gyereke a szüleiket a családi természetű ügyeikben, és kollégák beszélik meg a munkaügyeiket ugyan itt.

Van egy társalgási funkciója is a Facebooknak, ami élénk érdeklődést vált ki a közélet és a politika iránt érdeklődő emberek között is. Sok olyan közösség létesült, ami kifejezetten napi politikai témájú társalgást folytat, olykor keményen kritizálva a közszereplőket.

Azt gondolnánk, hogy a politikai csoportok életébe nem szól bele Zuckerberg - az új internetes istenség - ám de ebben roppant tévedünk. Nagyon is beleszól!
Azt gondolnánk, hogy Zuckerberg nem szereti a nácikat, akik elődei nem tudni hány rokonát ölték meg a II. világháború őrületében. Ám de ebben is roppant módon tévedünk! 

Néhány órával ezelőtt játszódott le ez a diskurzusos közjáték a Facebook egyik politikai csoportjában:
  • Pál Arady Hát te mit nevetsz már megint ? Nem szeretnél európai módon élni??
    Mert a trágyaszar Horthy alatt jobb volt mi??
    2
  • Komáromi Attiláné Pál Arady ! Sajnos nem ismertem személyesen a kormányzó urat mivel akkor még nem éltem!

    Komáromi Attiláné kommentjére a következő válasz érkezett: "Azt hiszem nagy mákod van hogy akkor még nem éltél. Különben nem volt úr, csak egy háborús bűnös szaralak"

    Ez a válasz - hozzászólás - némelyek szilárd meggyőződését tükrözi, míg mások - általában a szélsőjobboldal világnézetű felhasználók - dühösen tagadják, noha, tény hogy Horthy Miklós állama 700 ezer magyar állampolgár zsidó férfit, nőt, és gyereket gyilkoltatott meg a Hitleri Németország gázkamráiban.
    Épp ezért volt nagyon meglepő a következő üzenet Herr Zuckerbergtől:
Ez a hozzászólás sérti a zaklatásra és megfélemlítésre vonatkozó közösségi alapelveinket.

Azt nem tudom mi lehet ebben a hozzászólásban a "megfélemlítő", hiszen köztudott hogy Churchill hiába követelte hogy Horthyt lőjék le mint egy kutyát, sőt még a bírósági tárgyalást is megúszta élemedett korára való tekintettel. 
Ahogy azt sem igen értem, hogy "zaklatja" egymást - vagy egyik a másikat - két egymással békésen diskuráló felhasználó, de az bizonyos, hogy ebben a beidézett beszélgetésben Herr Zuckerberg szemét és isteni lelkületét Horthy "leháborúsbűnösözése" bántotta, és csak ez inspirálta az igazságot kimondó fél azonnali letiltására. 
Amire egyébként a Zuckerbergi Facebook alapszabály, és az idézett diskurzus szövegkörnyezeti logikája szerint csak azért kerülhetett sor, mert a néhai Horthy Miklós háborús bűnös nevének felemlegetése holmi háborús bűnözéssel egy kontextusban nagyon felzaklatta Herr Zuckerberget és Horthy rajongó munkatársait!
A helyzetet meg csak súlyosítja ez a gyerekded kommentár a Facebooktól:

A hozzászólásod nem felel meg a zaklatással vagy megfélemlítéssel kapcsolatos közösségi alapelveinknek

A hozzászólásodat senki más nem láthatja. Azért vannak egységes alapelveink, mert azt szeretnénk, ha a Facebookon mindenki úgy érezné, hogy tisztelik és szívesen látják.


Pál Arady Komáromi Attiláné Azt hiszem nagy mákod van hogy akkor még nem éltél.
Különben nem volt úr, csak egy háborús bűnös szaralak.
6 órája


Sajnos itt és most, ennél az esetnél megdőltek a Facebook kommentek algoritmikus szűrésére vonatkozó városi legendek, mert a napnál is világosabb hogy az ennél sokkal durvább és valóban agressziót hordozó posztokat és hozzászólásokat senki és semmi nem szűri! (Már persze csak akkor, ha azok jobboldaliaktól vagy szélsőjobboldaliaktól származnak) 
A felhasználó kitiltása bizony itt láthatóan "kézi vezérlés" -sel történt, ami bizony egy sor egyéb kérdést is felvet azon felül, hogy Herr Zuckerberg világában miért nem lehet a bűnözőt bűnözőnek, a pedofilt pedofilnak, Horthyt meg háborús bűnösnek nevezni. (Más tartalom ebben  a "nem kívánatos" kommentben nincs, és senki más méltóságát nem sérti csak Horthyét, de annak egy tisztességes közegben fel se merül ez a joga hiszen már nem él!!)

Például azt is felveti, hogy ha egy az életünkbe furakodott kommunikációs óriásnak a nácik védelme szent kötelessége, és bármit el is követ e küldetés megvalósítására, vajon azzal milyen "nevelő hatást" vált ki (a tevékenységével) a társadalomra? 
Hiszen aki nem náci, vagy egyenesen náci ellenes kijelentést tesz, az elbúcsúzhat egy időre a kommunikációtól. Ergo az a megfélemlítés amit Zuckerberg végez a nap minden pillanatában a nácik védelmében, végül oda vezet, hogy a nácik, a náci beszédek szalonképesekké válnak - Herr Zuckerberg itt is példázott hathatós segítségével persze - és zavartalanul mérgezhetik tovább a közösségeket mindaddig míg valakinek - talán épp Zuckerbergnek - eszébe nem jut, és fel nem éleszti a rossz emlékű führert, aki majd a nem nácikat, és nem a Zuckerbergi képbe illő biologiai, vallási, világnézeti, morális és szellemi stb. típusokat majd a való világban is ignorálja.. Mondjuk táborokba stadionokba zárja, - hogy csak a szelídebb változatokat említsem.

Nem akarok ezek után olyan bávatag kérdéseket boncolgatni mint Zuckerberg munkatársainak erkölcsi és szellemi szintje, ahogy olyan tudományos kérdéseket sem akarok kifejteni, hogy milyen őrültnek kell lenni ahhoz, hogy valaki a bolygó összes népének kulturális és morális sajátosságait egyetlen kívánatos típusúra akarja változtatni egy virtuális szabályrendszer segítségével. (Talán kezdjük már kapisgálni hogy egyes országokban ha nem is tiltják, de miért korlátozzák Zuckerberg és társai nem biztos hogy áldásos tevékenységét.) 

Azt a kérdést viszont joggal teszem fel, hogy ha valaki egy internetes oldalt használ, s azzal senkit személyében nem sért meg - történelmi kérdések boncolgatásával ilyet elkövetni legalábbis non sens - annak miért kell félnie a megszégyenítéstől (a felhasználó letiltása az!) amit különösen a magát globálisan jónak és liberálisnak hirdető Zuckerberg és csapata követ el minden neki nem tetsző szó megtorlásaképpen??

Biztos vagyok benne, hogy a Facebook - ahogy más hasonló esetek tömegében sem - nem fog elnézést kérni, mert a Zuckerbergi isteni elme szerint csak az a szabály amit ő kitalált, csak az a történelem amit ő írt meg, - hogy a Facebook szabályokkal az összhangban legyen - és az az emberi minőség védendő, amit ő kifejezetten hasznosnak tart. (Jelen esetben Horthy a tömeggyilkosságokat segítő néhai államfő) Ehhez a módszertan adott, az indokot meg bárhonnan le lehet akasztani - és szégyellősnek sem kell lenni azért, hogy az semmi koherenciát nem mutat az eltiprandó cselekedettel - gondolattal!! - kapcsolatban.

Viszont ez épp elég ok most arra hogy eltűnődjem azon, hogy hol is húzódnak a határok a Zuckerbergi liberális szabadelvűség, a gőgös elitizmus, a tudatlanság, és a közveszélyes elmebaj között, sőt ezek nem fonódnak-e valahol, valahogyan egymásba? A Facebookon vagy Herr Zuckerberg fejében?? Vagy már a való világunkban is terjed....

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A MAGYAR RENDSZERVÁLTÁS VALÓDI TÖRTÉNETE I. (dédunokáimnak, akiknek tudni kell az igazat)

A Fidesz-KDNP politikai elődei, és mártírjai. Wittner Mária. AZ ÚJ NEMZET ANYJA

A Fidesz-KDNP politikai elődei és mártírjai: Mész János A RÉSZEGES KÖZTÁRSASÁG TÉRI GYILKOS