DOBREV IS HAZUDOZIK. AZ EU MINIMÁLBÉRRŐL

Felirat hozzáadása
Dobrev Klára újból felkavarta a hazai közbeszédben az állóvizet az „európai minimálbér” témájában. Azt a bejelentést tette, hogy „és most már bátran mondhatjuk azt is, lesz európai minimálbér!” Csak hogy ez a ki vagy bejelentés nemcsak hogy nem igaz, de végtelenül hamis hátteret is sugall az európai kontinensre kiterjesztett bérviszonyok tervéről, ami csúnyán becsapja azokat reménykedőket, akik harc, szakszervezeti és Munkáskamarai tagság nélkül akarnak eljutni az európai munkavállalók életminőségéhez. De öntsünk végre tiszta vizet a pohárba!

Dobrev azt is állítja a facebookos bejelentésében, hogy az Európai Bizottság „Szabálytervet adott ki”. az általánosan érvényes minimálbérek megállapításához. Csak hogy ez sem igaz!
Az európai uniós fejek tájékáról csak egy „javaslat”-ról szóló kommentár látott napvilágot, ami csak azt mondja ki, hogy az Európai Szakszervezeti Szövetség (és nem Dobrev) által tett 2006 óta parkolópályán lévő „javaslat csak a minimálbérek keretére vonatkozik, a nemzeti hagyományok, a nemzeti hatáskörök, valamint a szociális partnerek szerződési szabadságának tiszteletben tartásával. Továbbá, tisztességes verseny biztosításával segít megvédeni azokat a munkáltatókat is, akik egyidejűleg tisztességes bért fizetnek a munkavállalóknak. Ugyanakkor nem kötelezi a tagállamokat törvényben előírt minimálbérek bevezetésére, és nem határoz meg közös minimálbér-szintet sem”.

Az erről szóló kommentár pedig csak ennyi: "Welcomes the Commission’s second phase consultation of the social partners on an EU framework for minimum wages;"
- azaz:
"az EP üdvözli az Európai Bizottság második körös egyeztetéseit a társadalmi partnerekkel az európai minimálbérek keretrendszeréről.”

Vagyis szó sincs semmiféle, Dobrev által beharangozott kötelező európai minimálbérről, sem annak a tervezett szabályozásáról! Ezek a tények bizony Dobrev bejelentsét mind tárgyában és tartalmában is hazugságnak minősítik! Ne dőljünk be mindannyian ha lehet.

Van azonban még egy, igen súlyos állítás a bejelentésben, mégpedig az, hogy a minimálbért a tagállamoknak – nem pedig a tagállamok munkavállalói képviseleteinek!!! - kell majd kidolgoznia kötelező jelleggel.
Ezzel a tényállítással meg csak az a bibi, hogy a nyugati tagállamoknak nincs joga beleszólni a közigazgatási területükön a munkavállalók bérébe! (Mint ahogy a magyarokéba 1947 óta van joga a mindenkori nemzetvezetőnek beleszólni, - sőt az a kormányzás legalapvetőbb módja hogy bele is szól!.) Ezen felül az EU sem akart alapesetben ebbe beleszólni, és az Alapszerződés a bérek megállapításának kérdését nemzeti hatáskörben hagyta. Ergo ha az EU a tagállamokat bármilyen, a béreket érintő kötelező szabállyal akarja terhelni – akkor ahhoz az Alapszerződést is evidensen módosítani kell. (Csupan Dobrev és néhány rajongója kedvéért – mert a nyugatiak ennyire nincsenek rossz helyzetben hogy támogassák ezt az ötletet) 
Vagyis ez a ki vagy bejelentés is csupán csak légből kapott, és semmiféle valóságalappal nem bír!

Ha csak annyit mondott volna Dobrev, hogy „majd az EU megmondja orbánnak mennyi legyen a minimálbér” (mert ő nem akarja, és hatalomra jutva se tudja vagy akarja) - az sem volna kevésbé nevetségesebb és butácskább, mint ez a cizelláltan megfogalmazott, de jellemzően neoliberális hazugsághalom Ám hogy ezt így megtette, az már arra utal, hogy vélhetően teljesen alkalmatlan tudással rendelkezik, de a hatalomért már bármire képes az eleddig nagytiszteletű Klára asszony, - az új, és hivatásos politikai celeb.

Megjegyzem: semmi sem mutat arra, hogy a magyar munkavállalók a Dobrev -féle liberálisoktól üres, valós hátterű ígérteken kívül bármit is kapnának a béreik rendezéséhez. Ezért a Munkáskamara újraindítása, és a liberális, komprádor szakszervezetek (és vezetők) befolyásának minimálisra csökkentése két alapvető és megkerülhetetlen feltétel a bérrendezéshez. Ezt viszont nem Dobrev és az EU fogja elvégezni – nem is illetékes – hanem a magyar társadalom munkavállalóinak milliói. Már ha hajlandóak végre magukért, a családjaikért tenni is valamit a siránkozáson és csodaváráson kívül. Mert illő volna már a fejekbe vésni: csoda nem lesz. EU minimálbér sem lesz.

Megjegyzések

  1. https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/hu/ip_20_1968?fbclid=IwAR1eTftgUdQCK_BGKw_rUghCtVMC8p8XTA megfelelő minimálbérhez való jog a szociális jogok európai pillérének 6. alapelvében szerepel, amelyet az Európai Parlament, a tagállamok nevében a Tanács, valamint az Európai Bizottság 2017 novemberében Göteborgban együttesen hirdetett ki.

    A mai irányelvjavaslat jogalapja az Európai Unió működéséről szóló szerződés (EUMSZ) 153. cikke (1) bekezdésének b) pontja, amely kijelöli az Unió szerepét a munkafeltételek területén. Az EUMSZ 154. cikkével összhangban a javaslat benyújtását a szociális partnerekkel folytatott kétlépcsős konzultáció előzte meg. Következő lépésben a Bizottság javaslata jóváhagyásra az Európai Parlament és a Tanács elé lesz terjesztve. Elfogadását követően az irányelv rendelkezéseit a tagállamoknak két éven belül át kell ültetniük nemzeti jogukba.xvk41CX_NJ3H4_aVv024H5YscM"

    30 év telt el és a 27 tagállamban nincs normális szakszervezeti érdekképviselet
    Ez hiátus.
    Ezért kell az Eu-nak alapelveket alkotni:
    ""Az EU szociális piacgazdaságának megerősítése: megfelelő minimálbér a munkavállalóknak valamennyi tagállamban"
    alelnöki szerepében Dobrev és a többi eu-s képviselő együtt szorgalmazza a témát-- ezért IS került napirendre.
    És Te mit mondtál?
    Hogy ahol ez szabályozott attók a szegényebbek számára hozott esetleges alacsonyabb %-os meghatározás hátrányos lenne --
    :)
    Izgis!
    Itt a dokumentum, amely tartalmazza azt a 4 alapelvet, amelyet ki kell dolgozni és
    "

    VálaszTörlés
  2. Na van itt fent egy irreleváns szóáradat, ami a Dobrevi hazudozást akarja alátámasztani.

    De az egyetlen igazság az EB releváns közleménye:

    "A Bizottság javaslata teljes mértékben tiszteletben tartja a szubszidiaritás elvét: kijelöli a követendő minimumszabályokat, tiszteletben tartja a tagállamok hatásköreit és igazodik hozzájuk, valamint megőrzi a szociális partnerek autonómiáját és szerződési szabadságát a bérek terén. Nem kötelezi a tagállamokat arra, hogy jogszabályban rögzítsék a minimálbéreket, és nem határoz meg közös minimálbérszintet sem."

    Ergo szó sincs kötelező bérről se számtani, se minimum se arányos értelemben véve.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jelenleg is zajló vita ez :)
      Csak hülyeség!

      Elindult és nem holt hamvába egy 2017-ben létrehozott gondolat
      " szociális Európa"-gondolata "" EU szociális piacgazdaságának megerősítése:""
      Annak az erős béralkuk
      a munka világa szereplőinek alkuja a döntő
      azaz
      a munkavállaló oldaláról a ""A bizottsági javaslat ezért valamennyi tagállamban elő kívánja mozdítani a kollektív bértárgyalások rendszerét.""
      de mivel a szakszervezetek nincsenek érdekérvényesítő pozícióban 6 ország kivételével
      ezért
      ""A minimálbért jogszabályban meghatározó országoknak meg kell teremteniük azokat a feltételeket, amelyek lehetővé teszik, hogy a megállapított minimálbérek szintje méltányos legyen.""

      és
      " Az irányelvjavaslat előirányozza, hogy a tagállamok évente jelentést tegyenek a Bizottságnak a garantált bérminimum rendszerének teljesítményéről. "

      mi francnak idekeverni az amúgy tartalmatlan szóhalmazt a neoliberalizmusról-- ahol is az eredeti jelentése az ordoliberalizmus szinonimája volt-- és az meg a piacgazdaság némi állami szabályozásáról szólt
      Hülye a mai világunk torzításos szövegelése


      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A MAGYAR RENDSZERVÁLTÁS VALÓDI TÖRTÉNETE I. (dédunokáimnak, akiknek tudni kell az igazat)

A Fidesz-KDNP politikai elődei, és mártírjai. Wittner Mária. AZ ÚJ NEMZET ANYJA

A Fidesz-KDNP politikai elődei és mártírjai: Mész János A RÉSZEGES KÖZTÁRSASÁG TÉRI GYILKOS