CZEGLÉDY A PARADICSOMBA MEGY. Vagy viszik...

Czeglédy a NAV nyomozóival

A korábbi időben nagy izgalmat váltott ki az ellenzéki választók között a szombathelyi illetőségű Czeglédy Csaba nagyvállalkozó, szombathelyi önkormányzati képviselő letartóztatása, aki Gyurcsány Ferenc ellenzéki vezér, ex-miniszterelnök ügyvédjeként is elhíresült. A vállalkozót a NAV nyomozói több mint 6 milliárd forintnyi, a Magyar Államot megillető pénz szándékos meg nem fizetésével gyanúsították meg, amit az egyébként igen terjedelmes cég hálózata az elmúlt években nem utalt át a közös kasszába.

Czeglédy korábban hasonló ügy miatt volt már büntetve, azonban ez nem akadályozta meg abban, hogy a Magyarországon évek óta virágzó “emberkereskedelmi” üzletág, - a munkaerő kölcsönzés – területén üzleteljen, amihez bizonyára nagy segítséget kapott a politikai körökre is kiterjedt kapcsolatai révén. (A büntetett előélet hátrányos következményei alól már mentesítették, ezért nagy meggondolatlanságot követ el aki simán “lebűnözőzi”.)

A következő sorokban ne lepődjön meg senki a szó használaton! A munka hétköznapi világában a munkások - nem kevés megvetéssel - “emberkereskedőnek” hívják azokat a munkaerő kölcsönző vállalkozásokat (német nyelvterületen: Leasing Firma) amik a szolgáltatásaikat igénybe vevő cégeknek profit maximalizálás céljából olcsó munkaerőt toboroznak és szolgáltatnak úgy, hogy a munkavállalók soha sem kerülnek jogi kapcsolatba a tényleges munkaadóval. 
Ezek az emberkereskedőknek kiszolgáltatott emberek rendszerint alacsonyabb bérért dolgoznak, mint a munkaadó saját dolgozói, (az éhbér sem ritkaság) és gyorsan kirúghatók – amiért a tényleges munkaadót nem terheli kártérítési kötelezettség. Sőt! Ha a tényleges munkaadó jogellenesen kirúgja a „kölcsönzött” munkást, az nem szerezheti vissza az állását sem, bárhogy is döntsön a bíróság. 
De legfőképp azért vonzó a nagy cégek számára ez a “szolgáltatás”, mert szinte ellenőrizhetetlenek azok a viszonyok, amik között a foglalkoztatás zajlik, különösen a munkaidő, továbbá a biztonsági, és jogi feltételek megléte szempontjából. 

Az emberkereskedő cégek a bérkifizetéseiket rendszerint a tényleges munkaadó fizetésétől teszik függővé – ergo a saját tőkéjüket erre csak a legritkább esetben veszik igénybe. Vagyis úgy felezik le a béreket, hogy azért semmilyen pénzügyi kockázatot nem vállalnak, és a profit előállításába sem tesznek bele semmit néhány A/4-es papír lapon kívül, amire rendszerint a meglehetősen erkölcstelen szerződéseiket írják.

Sok ilyen kisebb nagyobb bejegyzett cég működik Magyarországon. Ahogy a Czeglédyvel kompromittálódott Human Operator Zrt. és céghálózata is, aminek nem mellesleg a kötelező törzstőkéje 100 millió Ft-nál kezdődik, amit a cégalapításkor kötelező volt befizetni a vállalkozónak. Ez is azt mutatja, hogy mekkora üzletről van szó, hogy megéri 100 milliót is – kamat mentesen - parkoltatni egy számlán! 
De meg kell hogy mondjam: az "üzleti terület nagyjai” 15 évvel ezelőtt még szakadt Ladákkal, büdös tornacipőben, és koszos joggingban vadászták a rabszolgáikat! Azokból, azok verítékéből és meg nem fizetett járulékaiból lett mára a sok „gazdag cég” meg a tulajdonosaik nagypolgári extra luxusa.

Czeglédynek sem volt oka panaszra. Saját bevallása szerint több ezer olcsó bérű munkást – többnyire diákokat, képzetlen segéd,- és betanított munkásokat – árult a szerteágazó kapcsolatain keresztül kisebb nagyobb vállalatoknak, amik ezáltal (is) sikeresen tarthatták alacsonyan a béreket a saját munkavállalóik körében is. A biznisz jövedelmezőségére mutat, hogy a letartóztatása után a NAV nyomozói modern, luxus kivitelű irodaházat, drága gépkocsit, arany tömböket vettek tőle – illetve cégétől - zár alá, ahogy az egy jól menő üzlet tulajdonosánál nem is meglepő. Vagyis dőlt hozzá a pénz az élő hús piacáról.

Czeglédy a “mellékállásában” is profi volt: a szombathelyi Haladás futball klub játékosainak adás-vételét ügynökölte, amit elmondása szerint hobbiból végzett, hiszen a helyi lapnak adott interjúban kijelentette: több támogatást adott a Haladásnak mint a város összes pártja és vállalkozója együttvéve! Vajon miből tellett erre a gavallérkodásra? (A nyomozás adatai szerint tízmilliókat adott kölcsön a klubnak) 
Mi több, a foci iránti rajongásból a letartóztatása előtt már a sport klub sok milliárdos stadionjának építésének koordinálásba is beszállt, amitől fogva már inkább hasonlított Magyarország regnáló miniszterelnökére, mint egy MSZP alapszervezeti titkárra, vagy rendszerváltásért küzdő szociáldemokratára!!
Ezért is felettébb komikus, de jellemzően magyar történet, hogy ez a nagyvállalkozó – a munkásokat direkt kizsákmányoló üzleti profilja ellenére is - a munkások politikai érdek képviseleti oldalának számító (ál)baloldalon, (az MSZP-ben) tűnt fel mint aktív politikus, akit Szombathelyen önkormányzati képviselőnek is zokszó nélkül megválasztottak.

Czeglédy csuklójára 2017 június 15-én kattintottak bilincset a NAV bűnügyi nyomozói, és Szegedre szállították hogy az ottani független bíróság döntsön a letartóztatásáról vagy szabadon engedéséről.
A kampány közeli hangulatban lévő ellenzék azonnal koncepciós pert kiáltott, noha tudvalevő volt, hogy Czeglédy üzletét évek óta közigazgatási eljárásban revizionálta a NAV, s jogot végzett emberként neki is és társainak is tudniuk kellett, hogy a revizorok találtak valamit ami túllépett a szabálysértési hatóság elbírálási jogkörén. A törvény pedig egyértelműen fogalmaz: ha a közigazgatási hatóság tagja – pl. a NAV adó ellenőre – ha tevékenysége során, illetve azzal összefüggésben bűncselekményt fedez fel, azt haladéktalanul köteles az annak kivizsgálására jogosult hatóság- (ügyészség, rendőrség) ügykörébe átadni, mert ha nem teszi, akkor ő maga is bűncselekményt követ el.

A szegedi járási bíróság – az ügyészség indítványára – Czeglédyt a nyomozás befejezéséig előzetes letartóztatásba helyezte, amire az ellenzék a bírói ítélet korruptságát kezdte hangoztatni. A bírói korrupció persze nem okozna túl nagy meglepetést Magyarországon – ha ez esetben igazolható volna.

Csak hogy a konkrét ügyben az évekig vizsgálódó revizorok, és speciálisan, a különféle adó csalások felderítésére képzett NAV nyomozók feltáró nyomozati jelentése - és vádemelési javaslata- képezte a büntetőeljárás alapját. A korrupció ezért nyilván nem a revizorok és a nyomozók, ügyészek, bírók között valósult volna meg, hanem jellemzően a rendszeren kívüli irányból érkező korrumpálás hatására, a Czeglédy javára szóló hatósági, vagy bírói döntésben testesült volna meg!

Ráadásul a nyomozók, ügyészek, és a bíró nem Czeglédy üzleti székhelyén, hanem onnan igen messze – Szegeden – vizsgálták az ügyet, ezért személyesen nem ismerhették, és olyan személyes érzelmeik sem lehettek Czeglédyvel szemben, ami a megítélésüket bármilyen irányban befolyásolhatta volna. Voltaképp ez is az oka az ügy áthelyezésének, hogy – politikus gyanúsítottról lévén szó - az abszolút pártatlanságot biztosítani tudják az eljárás egész tartama alatt.

Az ellenzéki hangadók persze nem tágítottak, kitartottak a „korrupt ítélet” verziója mellett, különösen mert Czeglédy letartóztatása hosszabb időre szólt. A tömeg izgatott, és dühös lett a mesétől, amit a korrupt bírósági ítélettel kapcsolatban adagoltak neki.

Pedig nagyon oldotta volna a hangulatot, ha a köznép megtudhatja, hogy a nyomozás befejezése azt is jelenti, hogy a vádemeléshez szükséges összes iratot áttanulmányozza az igazságügyi szakértő, és a vádló bizonyítási kényszerét megvalósítani képes sorba rendezi azokat. Ennek hiányában a bíróság az ügy aktáit esetleg át sem veszi – ami a vád elejtését kényszerítheti ki. (ami majdnem bekövetkezett pl. a Questor ügyben) Viszont a nyomozás befejezése de facto nem jelenti az eljárás alá vont személy bűnösségét sőt annak bizonyított tényeken alapuló kizárásával is lezárulhat! Nem ez lett volna az első eset a római jog történetében, ha ez az eljárás így ért volna véget.

Továbbá a nyomozási gyakorlat szerint azért tartják az ilyen ügyek gyanúsítottjait előzetes letartóztatásban, hogy az az esetleg még be nem gyűjtött bizonyítékokat ne semmisíthesse meg, ami szintén a nyomozás sikertelenségéhez – szükséges bizonyítékok hiányához – is vezethet. A társadalmilag fontos cél – a nyomozás sikere – megvalósulása épp ezért a letartóztatást az ilyen bonyolult, szerteágazó ügyben alapvetően indokolttá teszi, legalább az irat ismertetésig, egyes súlyosabb esetekben az I. fokú bírósági ítélet meghozataláig. De ezt a közember nem tudhatta meg. Pedig ez soha nem volt, és ma sem titok!

Az ellenzék persze nem nyugodott bele a bíróság döntésébe, és kapóra jött nekik az ügy miatt felzúdult szimpatizánsok hangulata is. Időről időre feltűnt egy mártír avató sajtó hír Czeglédyről, akit “a gonosz hatalom” tart fogságban – ártatlanul! Az előzetes letartóztatást ráadásul a bíróság az újabb és újabb beadványok ellenére sem akarta (a fentebbi okok miatt) megszüntetni, így egyre többen kezdték hinni, hogy Czeglédy egy politikai összeesküvés, egy modern koncepciós per kiszemelt ellenzéki áldozata lett.

Majd nyolc hónapra nyúló fogva tartása után valakinek végül eszébe jutott, hogy a közvélemény előtt kellőképpen felfuttatott Czeglédyt ország gyűlési képviselőnek kell jelölni, az hozza meg neki a szabadságot. Úgy is lett. Az NVB végül 2018 március 1-én „független” ország gyűlési képviselő jelöltnek regisztrálta, s este  -nyolc és fél hónap után - már el is hagyta a börtönét, ahol még hat társa maradt vizsgálati fogságban.

Nem késlekedett sokat. Nyomban a fővárosba sietett médiaszerepelni, ami egy ilyen hírességnek – ha kitárják a tömlöce kapuit – ez teljesen normális lépése. Nyilatkozataiban három fontos dologra fókuszált. 
Elsősorban ártatlannak vallotta magát. Ami nem igényel magyarázatot akkor sem, ha már tudjuk hogy az előzetes letartóztatását bizonyosan nem a kormány párt „rendelte el” hanem dokumentumokon, a törvényi, és hivatali mechanizmuson alapult. 
Másodsorban sietett leszögezni, hogy “nem köpött”, sem az MSZP-re sem Gyurcsányra. De ha voltaképpen ártatlan, akkor mit és miről, és legfőképp miért is kellett volna “köpnie”? 
Harmad, de nem utolsó sorban sietett megnyugtatni a publikumot, hogy vannak Elios iratai – amik a feltáró jellegű OLAF jelentés miatt mára irrelevánsokká váltak – és hamarosan lesznek baromi titkos dokumentumai a kormány tagok viselt dolgairól, pénzügyeiről is. Ezeket majd szintén titkos emberektől kapja állítása szerint, akik csak benne bíznak – senki másban, mert hogy ő „nincs bekötve” a Fideszhez – akik tudják, hogy ő majd jóra használja az információkat. A Fidesz kormány ellen természetesen. No meg, ha majdan „feldolgozta” a kompromittáló tényeket tartalmazó titkos iratokat, akkor majd mindenkinek meg is mutatja azokat. (Persze csak ha megkapja őket egyáltalán)

Nincs olyan pap a magyar klérusban, aki a biblia olvasása terén olyan áhítatra volna képes késztetni a híveit, mint ahogy,- és amivel az ellenzék egyes rétegei olvasták, nézték, hallgatták Czeglédy fenti – nem kicsit zavaros – nyilatkozatait.
Még nagyobb lett a felzúdulás Czeglédy híveinek körében, amikor alig pár órával a szabadon bocsátása után az ügyészség indítványt tett az NVB-nél a mentelmi joga felfüggesztésére. Az előterjesztés azon alapult, hogy a nyomozás során az alap ügyön felül, egy új bűncselekmény tényállását is felderítettek az eljárók, ami időben Czeglédy jelölti regisztrációja előtt történt. A törvény által kijelölt illetékességi körében eljáró NVB az indítványnak helyt adott, és Czeglédy néhány televíziós szereplés és újságoknak adott interjú után, - alig pár órával több mint egy nappal a szabadon engedését követően - ismét rácsok mögött találta magát.

Az újbóli letartóztatásáról szóló bírósági tárgyalásra ismét Szegeden, a járási bíróságon óriási média érdeklődés mellett került sor. A tárgyaláson az ellenzék nagyágyúi képviseletében megjelent Gyurcsány Ferenc ex miniszter elnök, a Demokratikus Koalíció Párt elnöke, és a kameráknak pózolva szenvedélyes vádbeszédet mondott a Czeglédyt fogva tartó kormány ellen, ami valójában – szerinte – őt akarta börtönbe csukni, nem a gyanúsítottat. A bíróságot ez viszont egyáltalán nem zavarta meg abban, hogy az elé terjesztett dokumentumok alapján Czeglédy ismételt előzetes letartóztatását rendelje el. Gyurcsány Ferenc pedig ezúttal is szabadon távozhatott.

Nota bene: itt fontos momentum volt, hogy Gyurcsány Ferenc harsányan és félreérthetetlen módon kinyilvánította, hogy "a Czeglédy ügy csak egy köztörvényes, és nem politikai ügy", amit nála jobban csak maga Czeglédy - a gyanúsított - tudhat pontosabban. 
Gyurcsánynak ez az állítása azonban annak ellenére sem kapott kellő visszhangot, hogy az ellenzéki média az elmúlt közel két év alatt ennek gyökeresen az ellenkezőjét állította minden megnyilatkozásában. A kijelentés azért is roppant érdekes, mert közismert, hogy Gyurcsány és Czeglédy cégei közt egy több százmilliós kölcsön ügylet áll fenn, ami nem csak az ex-miniszterelnök személyi összefonódására utal egy köztörvényesen elítélendően működő céggel - de a minden más hasonló esetben felmerülő, “jogosulatlan pénzintézeti tevékenység” (pl. az “uzsorázás” is az) gyanúját is felveti. 

A történetnek itt vége, de bizonyos, hogy folytatása lesz. Czeglédyt nem régen még azelőtt szabadon engedték, hogy ügyében az első fokú tárgyalást megtartották, és feleségül veheti szerelmét, akivel az első letartóztatása napját követő napon mondták volna ki a boldogító igent. Az is megeshet, hogy visszakapja önkormányzati képviselői státuszát – az ártatlanság vélelme jogán – és nem kell egy ideig szembenéznie az éhezéssel sem. Folytathatja a politikusi tevékenységét is a hívei nagy örömére.

S talán még némi nemű jó cselekedeteket is véghezvihet, hogy ha végül mégis elítélik – ártatlanul persze - méltó legyen a “baloldali mártír” jelzőre. Hogy majdan biztosan odaérjen ő is a jól megérdemelt Paradicsomba. Bár ezt az utat az egykori kényszer-lakótársai a híres szegedi Csillag börtönben kicsit másképp fogalmazzák: „Megy a lecsóba”. 

Epilógus: Czeglédyt kiengedték a börtönből, és az Európai Bíróság nem rég kimondta, hogy az egyik cége 2015-ben lényegében nem volt vizsgálható az az év januárjától érvényben lévő (Kósa féle) jogszabály alapján, mert a szükséges EU elfogadtatási eljáráson az csak az év végén ment át - annak visszaható hatálya pedig nincs. 
Tehát, az alapján a szabály alapján nem lehetett a cégtől adót követelni. (Illetve a másik, az előző jogszabály alapján talán mégis - de nem azt vették alapul az ellene indult eljárásban.) Így Czeglédy a terhére rótt milliárdok megfizetése alól már kb. 500 millió Ft értékben - legalábbis ideiglenesen - mentesült. A többi pénzről, és annak sorsáról egyelőre mindenki hallgat.

Néhány napja- a Borkai ügy kirobbanása előtt - Czeglédy pert vesztett az állam ellen, amit azért indított, mert szerinte korrupt eljárásban, jogtalanul tartóztatták le. De az ügy sincs befejezve, mert ma három bűntársát ítélte a bíróság jogerős szabadságvesztésre és pénzbüntetésre, emellett vagyonelkobzásra. A viszonylag enyhe börtönbüntetéseknek az az oka, (bűnszervezet tényállása áll fenn!!) hogy a vádlottak beismerték a cselekményüket, és - a vádalkuban - feltáró vallomást tettek arról, hogyan síboltak el csak ők hárman több milliárd Forint adót és közterhet Czeglédy vezetésével. A többi bűntárs még tagadásban van és tárgyalásra vár.

De ki hinné, hogy a parlamenti pártoknak milyen jól jött ez az ügy? A körülötte zajló viták, média kampányok - és hablatyolások - kipótolták a nevetséges és sekélyes politikai viták témái közt tátongó borzasztó szakadékokat!
S ugyan hol is vannak azok a Czeglédy által beígért világrengető "dokumentumok" és baromi titkos emberek?? Akikért úgy sikoltoztatok mint az igazság megismerésének utolsó esélyére?
Sehol.
Mert soha nem lesznek dokumentumok és titkos és fontos, kizárólag Czeglédyben megbízó emberek sem! Kamu volt, mese volt, hogy hitet kapj a rajongásodhoz, hogy egy valódi politikai háború látszatát keltsék, hogy elhidd: érted zajlik itt a harc, nem a pénzért, és az egyéni érdekeltségekért. Pedig nem érted zajlik, s te itt senkinek nem számítasz ha nem csápolsz valamelyik színpad előtt mint egy ócska rockkoncerten!

Ez az igazság! Itt van -  nézz szembe vele!



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A MAGYAR RENDSZERVÁLTÁS VALÓDI TÖRTÉNETE I. (dédunokáimnak, akiknek tudni kell az igazat)

A Fidesz-KDNP politikai elődei, és mártírjai. Wittner Mária. AZ ÚJ NEMZET ANYJA

A Fidesz-KDNP politikai elődei és mártírjai: Mész János A RÉSZEGES KÖZTÁRSASÁG TÉRI GYILKOS