A GDP ÉS A VALÓSÁG..




Varga Mihály pénzügyminiszter a sajtótájékoztatóján „bomba hír”-ként jelentette be, hogy a magyar GDP 2019 első negyedévében 5,2%-os növekedést ért el. Mivel tény hogy ez jóval meghaladja az EU átlagot, a tájékozatlanabb emberek azt hiszik, hogy ez valami frenetikusan pozitív hatást gyakorol majd a magyar társadalmi fejlődésre és jólétre is. Pedig – orbán után szabadon – az utolsó mohikán halálos tévedése se volt ekkora árnyékra vetődés, mint ennek az eredménynek az ajnározása.

Mi is a GDP? Azoknak az adás-vételi tranzakcióknak az összessége, amit a gazdasági szereplők ütnek nyélbe egymás között.
Vagyis minden termelő és szolgáltató eladásai Áfával együtt, minden kereskedő eladásainak haszna Áfával együtt, és a nagyobb értékű adásvételi ügyletek értéke, pl a devizások lakásainak végrehajtási eljárásban való értékesítése, majd ezek növelt áron való tovább értékesítése is külön - külön tételekben, (ugye mekkora GDP növelő tétel a tömeges kilakoltatás!!??) vagy a nagy értékű részvény eladások, (ugyan annak a portfoliónak a többszöri eladása külön külön tételekben) ipari objektumok adás -vétele stb.

A közhiedelemmel ellentétben a GDP növekedés nem jelenti azt, hogy a bérek, nyugdíjak is növekednének, vagy az állami szolgáltatások javulnának. Már csak azért sem, mert a GDP-ből kinyert egyéni hasznok (profit) rendszerint gyorsan elhagyja az országot, hogy offshore cégekben, tengeri jachtokban és lakatlan szigetekben öltsön új formát. Vagyis minél magasabb a GDP összege, annál több forrás (pénz) hagyja el a magyar gazdaságot!

Ebből a számból nem derül ki az, hogy a Forint – Dollár- arany árfolyam (mint viszonyítási számok) hogy alakult, és az sem, hogy ugyan ezek a mai hurrázott kötések pl az 1990-es árfolyamon mennyit érnének, és az hányad része volna a mai GDP-nek. Az biztos csupán, hogy az egész egyszeresét sem érné el, mivel a gazdasági szakértők a mai GDP értékét az akkori 40%-a körülire becsülik. Vagyis nagyon messze még a 30 évvel ezelőtti szint! Ráadásul a most ajnározott szám a brutális Forint leértékeléstől és az autóipar által produkált rendkívüli számoktól növekedett meg,

Az életszínvonal, az életminőség általános mutatószámai szempontjából tehát semmiféle növekedés nem történt. Sőt. Magyarország életszínvonalban és életminőségben az utolsók közötti Európában, és öt régiója közül háromban rosszabb élni, mint a sereghajtó Bulgáriában vagy Romániában! A kövér GDP mutatók mögött továbbra is a leépített állami szolgáltatások – egészségügy, oktatás – minimális bérek, és telente százak fagy vagy éhhalála fog állni. És nem is fog történni semmi javulás, mert az orbáni offshore lovagok hordái nem érdekeltek az ország felemelkedésében, csak a privát bankszámláik hizlalásában. Magyarán mondva az ország, és a társadalom folytatólagos kirablásában.

A GDP kormányzati magasztalását csak mindezek tükrében kell és lehet pontosan érteni. Szomorú a végkövetkeztetés, de mindent elmond orbánék társadalomhoz fűződő viszonyáról: már megint idiótának néztek minden magyar állampolgárt a hazudozásukkal!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A MOHÁCSI CSATA (in memoriam Arady Jakab)

NIGER AZ USA KATONAI INVÁZIÓJÁRA KÉSZÜL.

NOVÁK KATALIN MIGRÁNSOKNAK ÉS SOROSNAK KÉSZÍTETTE AZ ÚJ CSALÁDMODELLT!