Ursula győzött! De kinek lesz ez rossz?




Ursula von der Leyen -nek az Európai Bizottság élére való megválasztása annak ellenére is ovációt váltott ki a magyar ellenzékben, hogy ez az aktus több sebből vérzik. Főként a jelölési körülményei azok, amik egy éles tört döftek az európai demokráciába vetett vakhitekbe, másrészt az EU parlamenti jobb és baloldali frakciók megosztottsága is figyelemre méltó, ami a megválasztásával kapcsolatban most - talán nem is annyira váratlanul - felszínre került. A médiából persze dől a hurrá propaganda - oldalaktól teljesen függetlenül.

Apropó, média. Az ilyen történetek szemlélésénél mindig eszembe jut Konrad Lorenz, "A civilizáció hét halálos bűne az emberiség ellen" c. munkája, amelyben az egyik fő bűnnek és bűnösnek a médiát írja le. Tartok tőle, hogy mindenben igaza volt. Mert mi is a szerepe a médiának ebben a történetben?
Nos mindenek előtt, a média sunyin átsiklik a felett a tény felett, hogy von der Leyen nem rendelkezik az európai választó polgárok legkisebb felhatalmazásával sem - őt egy szűk, pénzügyi érdekcsoport jelölte csupán a posztjára. Cserébe azért tette ezt, hogy más területeken - vajon melyeken is???- engedményeket tett egy másik pénzügyi érdekcsoportnak. Hogy ez az alku mit okoz majd az európai átlagembereknek még nem tudható, - ahogy az alku részletei is hétpecsétes titkok. Megjegyzem: történt ez a demokráciában, "a nyílt és átlátható" politikai vezetésben, ami "beszámolni köteles"  a választóinak.

Másrészt a médiák egybehangzóan sugallják, hogy von der Leyen azért jó a magyaroknak, mert "megcsinálja"az európai minimálbér, munkanélküli segély, (szociális minimum) rendszerét. Csak hogy ez egy szemen szedett hazugság! Ursula von der Leyen ezt akkor sem tudná megcsinálni, ha isteni csodatévő képességekkel rendelkezne!
Egész egyszerűen azért nem, mert nincs hozzá joga. Egy ilyen rendszer életbeléptetéséhez módosítani kellene az EU alapszerződéseit, amire több okból sincs esély. Talán a legfőbb ok az, hogy az erre irányuló tervek már azelőtt ki voltak dolgozva, hogy az Eurot - mint közös valutát - bevezették volna, azonban az EU mögött álló érdekkörök (én okszerűségből "rendszeruraknak" nevezem őket) ezt megvétózták. Mi több, a Német Gyáriparosok Szövetsége és a Német Szakszervezetek közti bértárgyaláson később (2012 végén) az is elhangzott, hogy a Gyáriparosok akarnak ugyan európai bér,- és szociális minimumot, de annak nem a német vagy osztrák, hanem a magyar a mintaadója! Józan ésszel senki sem feltételezheti, hogy ezt az egyébként alapvetően pénzügyi érdekből fakadó hozzáállásukat megváltoztatták volna. De ha mégis: épp az orbáni rendszer gazdái azok, akik az efféle változtatásokba soha nem egyeznének bele, hiszen a ratifikálását a saját zsebük is bánná! Vagyis egy ország már biztosan nem ratifikálná az alapszerződés szükséges módosítását, a szociális Európa álma tehát itt és most "kilőve". Pont.

Az új bizottsági elnöknek az európai értékrend megvédése és megszilárdítása terén tett ígéretei is hiteltelenül hangzanak, hiszen a kereszténydemokrácia - aminek ő is prominense - az elmúlt években meglehetősen szelíden bánt a közös értékrendet lábbal tipró, a közös pénzt számolatlanul ellopó fidesz és orbán viktor nevű bűnszervezettel. Egyszerűen hihetetlen, hogy miközben a bűnözők képviselői kerülnek bizottsági statusokba, az őket jelölő és támogató kereszténydemokrácia - és a jobboldal egésze - váratlanul bármi komoly késztetést érezne arra, hogy a gaztetteiket felszámolja, a bűnösöket felelősségre vonja. Márpedig nélkülük Leyen tehetetlen. Sőt, csak azt teheti amire a megbízói (és azok nem a választópolgárok voltak) konkréten utasítani fogják. Valamit - valamiért!

Ám a magyar médiában ezek mellékes dolgok, - s már nem is tudom hogy a szerzők tudatlansága, tájékozatlansága, vagy az érdeke diktálja azt, hogy ez a fényes győzelemről szóló hazugságfolyam áradjon mindenütt. 
Végtelenül aggasztó azonban, hogy a még szabadnak mondott média is tartózkodik a valóság közlésétől. Már csak azért is, mert a média szabadsága soha nem volt egyenlő a titkolózás és a tömegek félretájékoztatásának szabadságával! Igaz, nincs ok a meglepetésre, hiszen a fentebb említett Lorenz mű azt is tételesen kifejti, hogy a média munkásai hogy válnak bűntársaivá bármely hatalomnak, és se a hatalom se a média természete nem változott az utóbbi 50 évben..

Annyi bizonyos: az Európai Unió a fennállása óta nem történt olyan eset, ami ekkora csapást mért volna a demokráciára mint Leyen megválasztása. Meglehet, hogy a társadalma is megszenvedi majd, hiszen a hamis képzeteken alapuló remények beváltatlansága növelni fogja a társadalmi depressziót, ami az EU iránti elutasításban teljesül ki. (A partvonal mellett a szélsőjobb máris lázasan melegít a pályára lépéshez - ahogy orbán mondaná.)

Arra már gondolni sem merek, hogy a Leyen megválasztásával reprezentált új rendszerben már simán megeshet az is, hogy a következő csúcsvezetőket az tagállami a kormányfő fogja majd személyesen kinevezni, aki mögött a legnagyobb katonai erő, és a legtöbb pénztulajdonos áll.. 
Választás, meg választói akarat ide vagy oda. Akár orbanisztánban.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A MAGYAR RENDSZERVÁLTÁS VALÓDI TÖRTÉNETE I. (dédunokáimnak, akiknek tudni kell az igazat)

A Fidesz-KDNP politikai elődei, és mártírjai. Wittner Mária. AZ ÚJ NEMZET ANYJA

A Fidesz-KDNP politikai elődei és mártírjai: Mész János A RÉSZEGES KÖZTÁRSASÁG TÉRI GYILKOS