MA VAN A GYŐZELEM NAPJA!






1945 május 9-én, több évig tartó, rettenetes háború után a szövetséges Szovjet, USA, és Brit hadsereg kapitulációra kényszerittette a Német Birodalmat, közismertebb nevén a náci Németországot. Történelmi léptékben nem sok idő, mindössze pár évtized kellett ahhoz, hogy a szélsőjobboldal elvitassa a hajdani Szovjetuniónak a nácizmus feletti győzelemben játszott döntő szerepét .

Nem szeretnék elemzésekbe kezdeni arról hogy milyen óriási emberveszteségeket szenvedett a Szovjetunió a háborúban és hogy emellett mennyire eltörpül a két szövetségese vesztesége, de az nem hagyható szó nélkül, hogy az orosz nép vesztesége a nácik elleni heroikus küzdelemben messze meghaladja a számbeli fölényben lévő európaiai és amerikai emberek veszteségeit.

Magyarország attól függetlenül hogy január 20-án békét kötött a szovjet állammal, és harcolt a náci Németország ellen, mégis vesztes félként jött ki a háborúból. De a fő, hogy a világégésnek - aminek rettentő sok magyar áldozata volt - végre vége lett, a fasizmus totális vereséget szenvedett.


A győzelem napját azóta hagyományosan másjus 8. napján ünnepeljük - Oroszország 9.-én. 
De a harcok persze korábban befejeződtek, csak ezt nem tartotta soha fontosnak senki. Azért nem baj ha tudjuk, hogy 1945. április 30-án 21 óra 50 perckor két szovjet katona,  - M. Jegorov és M. Kantaria felderítők, - felhúzták a győzelmi zászlót a berlini Reichstag fölé. A fasisztáknak nem volt többé ellenvetésre ereje..

Dicsőség a hősöknek!
                                                                              


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A MAGYAR RENDSZERVÁLTÁS VALÓDI TÖRTÉNETE I. (dédunokáimnak, akiknek tudni kell az igazat)

Amit a magánállamról mindenkinek tudnia kell.

HAZA, VAGY HALÁL! Hasta siempre commandante Che!