A BRICS+, ÉS A NYUGAT



A johannesburgi BRICS-csúcs pár napja véget ért. A nyugati mainstream média azonban alig vesz róla tudomást, pedig kevés esemény alakítja jobban a 21. század politikai és gazdasági térképeit, mint a dél-afrikai csúcs. A világnak lassan alkalmazkodnia kell a megváltozott körülményekhez. Még az EU tagállamaninak, akiket közvetlenül érinti a nagy változás, mert a felgyorsuló folyamatok Európa kilökheti a második vagy harmadik világába, a fejlődő afrikai országok mellé.

A konferencia azzal ért véget, hogy Ramaphosa dél-afrikai elnök bejelentette további hat ország csatlakozását. Szaúd-Arábia, Irán, az Egyesült Arab Emírségek (EAE), Argentína, Egyiptom és Etiópia a tervek szerint 2024. január 1-jén csatlakozik.
Dél-Afrika jelenleg a Brazíliát, Oroszországot, Indiát és Kínát is magában foglaló BRICS-csoport elnöke.

A bővítési döntés mindenekelőtt Kína sikere: Peking nagyon igyekszik az új tagok felvételével. A külpolitikai partnerei reakciói azonban nagyon különbözőek. Míg a "globális dél" részéről elsöprő egyetértés van, a nyugati média és politikusok megpróbálják lekicsinyelni a terjeszkedési döntést és annak következményeit – például Jake Sullivan amerikai biztonsági tanácsadó, aki szerint a BRICS-országok nem geopolitikai riválisai az amerikának, mert az ő érdekeik is különbözők.
  
Valójában a leendő BRICS+ blokk deklarált célja, hogy a Nyugat geopolitikai és gazdasági dominanciájával szembeni ellensúlyként pozícionálja magát, és a globális déli és keleti országok számára a releváns nyugati formátumokon túlmutató fejlődési kilátásokat kínáljon. Nyugaton persze ezt igazságtalannak, vagy egyenesen új gyarmatosításnak  tartják.
A bűvítésnek jók a kilátásai, mert a BRICS-országok részesedése a világgazdasági kibocsátásban az elmúlt 25 évben folyamatosan nőtt, míg a Nyugaté csökkent.
2020 óta az öt BRICS-ország összesített bruttó hazai termékét (GDP) tekintve megelőzte a G7-et. 

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint a BRICS-blokk a globális GDP 32,1 százalékát termeli idén, míg a G7-országok csak 29,9 százalékát. 1995-ben ez csak 16,9 százalék volt, szemben a G7-csoport 44,9 százalékával. Saját bevallásuk szerint a BRICS-országok adják a világ népességének 42 százalékát és a globális szárazföldi terület 30 százalékát is. Ezeket grafikonon is érdemes megnézni: ITT  KLIKKELJ

Ennél is fontosabb, hogy minden most felvett új tag olajtermelő ország. A szövetkezési, csatlakozási folyamat egyértelművé teszi, hogy a jövőben a világ összes jelentős energiatermelője a BRICS+ csoport égisze alá fog tartozni, amely 2024-től a világ olajtermelésének 80 százalékát fogja irányítani. 
Itt ebben a szegmensben a geopolitikai földrengés azt jelenti, hogy Szaúd-Arábia a laza amerikai szövetségről a BRICS-táborra vált. Az OPEC, a mai olajkartell számára ez egyet jelent a jelentéktelenséggel. A jövőben az energiapiaci árakat már nem ez, hanem a BRICS blokk fogja meghatározni.
Mivel az OPEC az elmúlt néhány évtizedben az amerikai világhegemónia központi pillére volt, ezt is közvetlenül érinti a BRICS terjeszkedése. Várhatóan csendben kimúlik.

Persze itt is Kína jól kivehető kéznyoma látható. Emlékszik még valaki, hogy Kína alig néhány hónappal ezelőtt egy asztalhoz ültette a két ősellenséget, Iránt és Szaúd-Arábiát. Ezek a jövőben Oroszországgal és az Egyesült Arab Emirátusokkal (EAE) együtt alkotják a holnap világának energiapolitikai centrumát.

A BRICS+ csoport most többek között az Egyesült Nemzetek Szervezeténél szeretné mérlegre dobni az egyre növekvő politikai és gazdasági súlyát. 
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a csúcstalálkozó után kijelentette, hogy a cél az ENSZ, különösen a Biztonsági Tanács reformja. Nem igazságos ugyan is, ha olyan gazdag országok, mint Németország vagy Japán kapnak helyet ott, miközben a globális dél továbbra is ki van zárva. Japánhoz hasonlóan Németország sem más, mint az Egyesült Államok kiterjesztett karja. A G7-ben is mindenkinek Washington füttyentéseire kell táncolnia. Lavrov szavaiból nem volt nehéz kihallani, hogy ezt az egyensúlyhiányt nem sokáig fogják már elfogadni. Nem kizárt, spt elpre látható, hogy hamarosan megalakul egy „alternatív ENSZ”, amely végre maga alá temeti az USA hegemoniát.

A 21. század világa mostantól visszafordíthatatlanul többpólusú lesz.
Figyelemre méltó, hogy a BRICS-tagok egyike sem ítélte el Oroszország ukrajnai invázióját, és nem csatlakozott a nyugati szankciókhoz. A szakadások és árkok a jövőben valószínűleg és szükségszerűen még mélyebbek lesznek, mert a BRICS+ - ban egyesült a világ nagyjából fele, ami nem hisz különösebben a "nyugati liberális -(imperialista) értékekben".

             


A szaúdi külügyminiszter, Faisal bin Farhan herceg kifejezetten a „nyugati értékek” alternatívájaként említette a BRICS-közösséget. Kiemelte, hogy "a BRICS-országokkal fenntartott különleges stratégiai kapcsolat elősegíti a közös elveket, mindenekelőtt a szuverenitás, a függetlenség és a belügyekbe való be nem avatkozás elvébe vetett szilárd hitet". 

A BRICS-szövetség központi programja a „dollárcsökkentés” – a nemzetközi kereskedelmi kapcsolatok olyan új fizetési módokra való átalakítása, amelyek megkerülik az USA-dollárt. Ez egy valódi, halálos kihívás a dollár alapú világrend számára!
Ramaphosa dél-afrikai elnök Johannesburgban kijelentette, hogy a BRICS vezetői úgy vélik, hogy itt az ideje a helyi valuták és az alternatív fizetési rendszerek használatának. Ez a dollár elleni hadüzenetnek felel meg. Trump amerikai elnök már figyelmeztetett erre a fejleményre, és arra is figyelmeztetett, hogy "ha az amerikai dollár elveszíti a világ tartalékvaluta státuszát, az rosszabb lenne, mint minden háború elvesztése”.

De ezt a folyamatot aligha lehet már megállítani – valószínűleg még egy a Nyugat által kirobbantott nagy háború árán sem. 
A BRICS+ a következő néhány évben és évtizedben kiszárítja az USA-dollár hegemóniáját.
- Kína már renminbiben fizeti a Szaúd-Arábiából importált olajat, míg India az Egyesült Arab Emírségekből származó importját rúpiában fizeti. 
- Az orosz export jelenleg túlnyomórészt rubelben történik, az orosz-kínai kereskedelem pedig új rekordokat döntöget – mindez egyébként amellett, hogy a nyugati szankciók sokasodnak, és Oroszországot kizárták a SWIFT fizetési rendszerből. 
Ebből konzekvensen következik, hogy a dollárra a világ nagyon jelentős szegmenseiben már nincs szükség. A globális tartalék valuta- az USA Dollár-  napjai ezért meg vannak számlálva.

A közeljövő ezek fényében rendkívül izgalmasnak ígérkezik. A nemzetközi rend megváltozott, pedig a Johannesburgban meghozott terjeszkedési döntéssel a BRICS-csoport még csak egy új, dinamikus fejlődési szakasz elején tart. De már sok újabb tag felvételéről beszélnek, mert 40 (!) állam jelezte érdeklődését a BRICS-tagság iránt, közülük 23 nagyon határozottan, azonnal is hajlandó belépni. Ebbe a körbe tartozik Algéria, Kuvait, Banglades, Venezuela és Thaiföld is.
A kocka el van vetve.....

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A MAGYAR RENDSZERVÁLTÁS VALÓDI TÖRTÉNETE I. (dédunokáimnak, akiknek tudni kell az igazat)

A Fidesz-KDNP politikai elődei, és mártírjai. Wittner Mária. AZ ÚJ NEMZET ANYJA

A Fidesz-KDNP politikai elődei és mártírjai: Mész János A RÉSZEGES KÖZTÁRSASÁG TÉRI GYILKOS