ÉSZRE VETTED? Dobrev csökkentené az EU-ban a családi pótlékot.




Dobrev Klára a DK európai parlamenti képviselő választás listavezető jelöltje a minap adott nyilatkozatot az ATV-ben, amiben a szokásos (az EU-ra semmiben nem tartozó) belpolitikai ügyekről hosszasan kifejtett véleménye ismertetése után, váratlanul egy megdöbbentő bejelentést tett: csökkentené az EU-ban folyósított családi pótlékok átlagát 50 Euróra.

A műsorvezető kérdésére válaszolva elmondta, hogy képviselőként azért fog küzdeni, hogy bevezessék az európai minimál nyugdíjat, és a minimál családi pótlékot. A műsorvezető okkultizmust tükröző kérdésére válaszolva kifejtette, hogy ez Magyarországi viszonylatban a minimális  nyugdíj összegének a létminimumhoz való emelésében látja kivitelezhetőnek, míg a családi pótlékot 50 Eurós szintre kellene beállítani, amivel elértnek tekinthető az EU átlaga.

Azzal itt és most nem igen kell foglalkozni, hogy Dobrev nyilatkozata tükrében szinte rendben vannak az elosztási viszonyok Magyarországon, (minimum 1 : 15  a bér és profitarány) meg azzal se nagyon érdemes foglalkozni, hogy mind a bér, mind a nyugdíj megállapítást is ki kellene már végre csavarni a neoliberális kormányzatok kezéből, mert ez a Kossa- Böhm vita (1947) óta echte diktatórikus rendszerelem, de ő maradna a meglévő rendszer mellett. Megjegyzendő: a diktatórikus modell mellett. 


Ezzel szemben inkább azt kellene megnézni, hogy mitől is "európai" az általa meghirdetett  új minimalista rendszer, ami nyilván az általa áhított "Európai Egyesült Államok" szociális tükre volna.

Nos, itt Ausztriában - és számos más országban - a minimális nyugdíj 850 Euro, a magyar minimálbér 2,6-szorosa, és a nyugdíjas emellett szociális lakásra, és számos más - kb 400 Euro értékű - egyéb pénzbeli támogatásokra is jogosult. Ezt a megélhetési költségek teszik szükségessé, mert az árszínvonal olyan mint Magyarországon. (Sok esetben már olcsóbb is itt az élet!!)
Megjegyzendő: a minimális jövedelem megértéséhez tudni kell, hogy egy 4 órás takarítónői állásban kb. ugyan ezt az összeget lehet megkeresni, ami "minimálbérnek" tekinthető. Lévén hogy a fejlett országokban a minimálbér ágazatonként és szakmánként eltérő - mint ahogy az 1990 előtt Magyarországon is volt. A mai magyar "minimálbér" rendszer különben "amerikai import", és europai gazdasági körülmények között teljesen működésképtelen.
A nyugdíjalapot itt is a dolgozói befizetések jelentik, amik százalékos arányban kb ugyan akkorák mint Magyarországon. A felosztó-kirovó rendszer csak annyiban különbözik, hogy lényegesen kevesebb időt kell szolgálati jogviszonyban tölteni a nyugdíjjogosultsághoz. Ami viszont csak a társadalom egy nagyon szűk, szélsőliberális szegmensében okoz felháborodást,  mivel itt a többség nem vitatja senkinek az élethez, a megélhetéshez való jogát úgy ahogy azt a magyarok általában teszik.
A minimális nyugdíj általában csekély szolgálati idővel, és alacsony jövedelemmel  rendelkezők osztályrésze, de enélkül a gazdaság színvonala - ami ma is a magyar szélsőliberális titánok által áhított cél Magyarországon - a keresleti oldal brutális meggyengítése miatt minden bizonnyal összeomlana, de legalábbis a magyar nívóra zuhanna vissza!! Vagyis össztársadalmi érdek a nyugdíjrendszer és a szociális rendszer színvonalának megőrzése, és a lehetőségek szerinti állandó fejlesztése. (Magyarországon a lerombolását tekintik annak.)

Dobrev másik támadási iránya az európai minimalizmus terén a családi pótlékok 50 Euros szintre állítása volna, - ha erre az EU-nak joga volna hogy ezt elrendelje akkor Magyarországon is. (A bér, szociális támogatás, és nyugdíjrendszer minden tagállam nemzeti hatásköre, semmi köze hozzá az EU-nak, se a képviselőinek)
Ehhez tudni kell, hogy ma Magyarországon a családi pótlék összege 40 Euro és pár cent. A legtöbb európai országban jelentősen több ennél, de az áhított osztrák is 200 Euro gyerekenként. Amit szintén a gazdaság fogyasztói oldalának stabilizálása tesz szükségessé, a fent már említett okok miatt.

Vagyis mindkét elem minimalizálása csak abban az esetben lehetséges EU szinten, ha minden tagállam mérsékli a szóban forgó tételek kifizetését - amihez biztos volna a közgazdaságtudósoknak és a haladó demokratikus pártoknak is néhány keresetlen szava.
Osztatlan sikert a javaslat csak a nagyiparosok, és nagyvállalkozók között érne el, mivel a szociális rendszer sikeres lerombolása után, - aminek ez a minimalizmus sikeres eszköze volt orbániában - nyilvánvaló, hogy arra adót se kellene szedni majd a tagállamoknak, és oly mesésen nőhetne a profitjuk mint a mai orbániában.
Akkor is "európai sikernyilatkozat" volna ez a körükben, ha a világon a leggazdagabbak ezt a minimalista koncepciót rég nem támogatják (maguk is inkább a szociális államokba viszik a vagyonukat ahol kisebb ugyan, de biztos a profit!).  


Persze nem lehet kétséges: ha Dobrev képviselővé válik, akkor fel is áll, és elő is adja az EU parlamentben ezt a "nagyszerű ötletét", ami után minden bizonnyal ő lesz orbán után a második legmegvetettebb, és legostobábbnak számító magyar, aki orbán sikertelen politikai rombolása után a gazdaság lerombolásával próbálkozik. Elrettentő érzés belegondolni is, hogy ma erre minden esélye meg van!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A MAGYAR RENDSZERVÁLTÁS VALÓDI TÖRTÉNETE I. (dédunokáimnak, akiknek tudni kell az igazat)

A Fidesz-KDNP politikai elődei, és mártírjai. Wittner Mária. AZ ÚJ NEMZET ANYJA

A Fidesz-KDNP politikai elődei és mártírjai: Mész János A RÉSZEGES KÖZTÁRSASÁG TÉRI GYILKOS