TITOKBAN KIPENDERÍTVE..

Foto: Eva Plevier / Reuters

Ma délután, az Európai Néppárt Választmánya gyűlésének döntése értelmében 190 igen és 3 nem szavazat mellett felfüggesztették a Fidesz tagságát. A Fidesz és a kedves nemzetvezető ezt úgy kommentálja, hogy saját magukat függesztették fel.


A valóságban a Fidesz ámokfutása miatti - már hosszabb ideje tartó - válság politikai megoldása mára elodázhatatlanná vált a Néppárt számára. A Fidesz és orbán tettei, amivel a demokrácai alapvető értékeit taposták sárba, a velük szemben túlságosan is türelmesen viselkedő Néppárt legitimitását is megkérdőjelezték. Ezért több tagszervezet is a Fidesz kizárást követelte.

Ma a Fidesz és az EPP elnöksége „közös javaslatot” terjeszetett a közgyűlés elé a Fidesz tagságának határozatlan idejű felfüggesztésére, amit a tagszervezetek elsöprő többséggel megszavaztak, ezért a Fidesz mától gyakorlatilag semmilyen jogokkal nem rendelkezik a szervezeten belül.

A felettéb kínos helyzetben a Fidesz és a nemzetvezető a „közös javaslat”-ra hivatkozással állítja, hogy „saját maga döntött a tagsága felfüggesztése mellett”. Csak hogy ez hazugság – ami nem meglepő sem orbántól, sem a sleppje bámelyik tagjától.
A valóságban az történt, hogy az elkerülhetetlennek látszó kirugatást – amit utóbb a szavazati arány is világossá tett – úgy próbálták elkerülni, hogy orbán és Daul megegyezett a „közös” határozathozatali előterjesztésben, ami orbán talmi tekintélyét volna hivatott fenntartani. Ami azért is érdekes, mert egész Európa tudja hogy orbán választási csalással került hatalomra, és pártja gyakorlatilag kisebbségben áll a magyar politikában. Az alkunak éppen ez lehetett a hátterében, hogy orbán a kirúgása esetére Magyarország belpolitikai destabilizálódását helyezte kilátásba, hiszen a kirúgás után már semmit sem tudna felmutatni a maradék híveinek. (Ha csak be nem lavírozza magát és pártját a Salvini és Le Pen nevével fémjelzett - egyébként az EU-ban súlytalan - platformra, amit a nem túl tájékozott hívei "eredménynek" tekintenének)  

Van azonban a közös megegyezésnek egy másik, az életből mindenki által jól ismert változata is.
Daul azt mondhatta orbánnak: „egy óra múlva az asztalomon akarom látni a tagságod önkéntes, közös megegyezéssel való felfüggesztéséről szóló előterjesztésedet, vagy kipenderítelek innen!”
A király pedig sietve megírta a saját halálos ítéletét – mert „ennyije van, ennyit is ér”. (Lázár János után szabadon)
A végkifejlet - a Fidesz Néppártból való távozása - nem kétséges, elegánsan bár, de ki van rúgva!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A MAGYAR RENDSZERVÁLTÁS VALÓDI TÖRTÉNETE I. (dédunokáimnak, akiknek tudni kell az igazat)

A Fidesz-KDNP politikai elődei, és mártírjai. Wittner Mária. AZ ÚJ NEMZET ANYJA

A Fidesz-KDNP politikai elődei és mártírjai: Mész János A RÉSZEGES KÖZTÁRSASÁG TÉRI GYILKOS