A KINAI BÉKETERV, AZ UKRAJNAI KONFLIKTUS LEZÁRÁSÁRA.



1. Az összes ország szuverenitásának tisztelete

Szigorúan be kell tartani az általánosan elismert nemzetközi jogot, beleértve az Egyesült Nemzetek Alapokmányának céljait és elveit. Minden ország szuverenitását, függetlenségét és területi integritását hatékonyan meg kell őrizni. Minden ország, nagy vagy kicsi, erős vagy gyenge, gazdag vagy szegény, egyenlő tagja a nemzetközi közösségnek. Valamennyi félnek közösen kell betartania a nemzetközi kapcsolatok alapvető normáit, és támogatnia kell a nemzetközi méltányosság és igazságosság mellett. Ösztönözni kell a nemzetközi jog egységes és egyenlő alkalmazását, míg a kettős mércét el kell utasítani.

2. Elfordulás a hidegháborús mentalitástól.

Egy ország biztonságát nem szabad más országok rovására keresni. Egy régió biztonságát nem szabad katonai blokkok megerősítésével vagy bővítésével elérni. Minden ország jogos biztonsági érdekeit és aggályait komolyan és megfelelően figyelembe kell venni. Egy összetett problémára nincs egyszerű megoldás. Minden félnek hozzá kell járulnia a kiegyensúlyozott, hatékony és fenntartható európai biztonsági építészet megteremtéséhez, a közös, átfogó, együttműködő és fenntartható biztonság elképzelésével, valamint a hosszú távú béke és stabilitás érdekében. Minden félnek elleneznie kell a saját biztonsága törekvését mások biztonsága rovására, megelőznie a blokkos konfrontációt, és együtt kell dolgoznia a békéért és a stabilitásért az eurázsiai kontinensen.

3. Véget kell vetni az ellenségeskedésnek.

A konfliktus és a háború senkinek sem használ. Minden félnek racionálisnak kell maradnia, és önuralmat kell gyakorolnia, kerülnie kell a lángok szítását és a feszültségek fokozását, és meg kell akadályozni, hogy a válság rosszabbodjon vagy akár irányíthatatlanná váljon. Minden félnek támogatnia kell Oroszországot és Ukrajnát abban, hogy ugyanabba az irányba dolgozzanak, és a lehető leghamarabb folytassák a közvetlen párbeszédet a helyzet fokozatos csökkentése és végül átfogó tűzszünet elérése érdekében.

4. A béketárgyalások folytatása

A párbeszéd és a tárgyalások az egyetlen életképes megoldás az ukrajnai válságra. Támogatni és támogatni kell minden olyan erőfeszítést, amely hozzájárul a válság békés megoldásához. A nemzetközi közösségnek továbbra is dolgoznia kell a béketárgyalások előmozdításának helyes megközelítéséért, segítenie kell a konfliktus feleket abban, hogy a lehető leghamarabb ajtót nyitsanak a politikai megoldásra, és feltételeket és platformokat teremtsenek a tárgyalásra. Kína továbbra is konstruktív szerepet fog játszani ebben a tekintetben.

5. A humanitárius válság kezelése.

Támogatni és támogatni kell minden olyan intézkedést, amely hozzájárul a humanitárius válság enyhítéséhez. A humanitárius cselekvéseknek a semlegesség és a pártatlanság elveit kell követniük, a humanitárius kérdéseket pedig nem szabad politizálni. Hatékonyan kell védeni a civilek biztonságát, és humanitárius folyosókat kell kialakítani a civilek konfliktusövezetekből való evakuálásához. Erőfeszítéseket kell tenni a humanitárius segítségnyújtás megerősítésére az érintett területeken, a humanitárius körülmények javítására, valamint a nagyobb humanitárius válság megelőzésére a humanitárius segítségnyújtáshoz való gyors, biztonságos és akadálymentes hozzáférés biztosítására. Támogatni kell az ENSZ-t a konfliktusterületeknek nyújtott humanitárius segítségnyújtás koordinálásában.

6. Civilek és hadifoglyok védelme.

A konfliktus feleknek szigorúan be kell tartaniuk a nemzetközi humanitárius jogot, kerülniük kell a civilek vagy a civil intézmények elleni támadásokat, védeniük kell és tiszteletben kell tartaniuk a nőket, a gyerekeket és a konfliktus egyéb áldozatait. Kína támogatja az Oroszország és Ukrajna közötti hadifoglyok cseréjét, és arra szólít fel minden felet, hogy teremtsenek kedvezőbb feltételeket ennek érdekében.

7. Az atomerőművek biztonsága.

Kína elutasítja az atomerőművek vagy más békés atomerőművek elleni fegyveres támadásokat, és felszólít minden felet, hogy tartsák be a nemzetközi jogot, beleértve a nukleáris biztonságról szóló szerződést is, és kerüljék el az ember által okozott nukleáris baleseteket. Kína támogatja a Nemzetközi Atomenergia Szervezetet (NAEA) abban, hogy konstruktív szerepet játsszon a békés nukleáris létesítmények biztonságának előmozdításában.

8. Stratégiai kockázatok csökkentése.

Nem szabad atomfegyvereket használni, és nem szabad nukleáris háborút vívni. A nukleáris fegyverek fenyegetését vagy használatát el kell utasítani. Meg kell akadályozni az atomfegyverek elterjedését, és el kell kerülni a nukleáris válságot. Kína bármilyen körülmények között elutasítja a vegyi és biológiai fegyverek kutatását, fejlesztését és használatát bármely ország által.

9. Az élelmiszer és gabona exportálás megkönnyítése.

Az Oroszország, Törökország, Ukrajna és az ENSZ által aláírt fekete-tengeri kezdeményezést minden félnek kiegyensúlyozott módon kell végrehajtania, és támogatnia kell az ENSZ-t abban, hogy fontos szerepet töltsön be ebben a tekintetben. Kína globális élelmezésbiztonsággal kapcsolatos együttműködési kezdeményezése életképes megoldást kínál a globális élelmiszerválságra.

10. Vége az egyoldalú szankcióknak.

Az egyoldalú szankciók és a maximális nyomás nem oldhatja meg a problémát, csak új problémákat okoznak. Kína elutasítja az ENSZ Biztonsági Tanácsa által nem jóváhagyott egyoldalú szankciókat. Az érintett országoknak abba kell hagyniuk az egyoldalú szankciókkal és „elegendő joghatósággal” való visszaélést más országokkal szemben, hogy kivegyék a részüket az ukrajnai válság csökkentéséből, és megteremtsék a fejlődő országok gazdasága bővítéséhez és lakosságuk életkörülményeinek javításához szükséges feltételeket.

11. Ipari és ellátási láncok fenntartása.
 
Minden pártnak komolyan kellene dolgoznia a meglévő világgazdasági rendszer megőrzéséért, és ellen kellene állnia, hogy a világgazdaságot politikai célokra eszközként vagy fegyverként használja. Közös erőfeszítéseket tesz a válság hatásainak mérséklésére, valamint megakadályozására, hogy megzavarja az energia-, pénzügy-, élelmiszer-kereskedelem és közlekedés terén folytatott nemzetközi együttműködést, valamint aláássa a globális gazdasági fellendülést.

12. A konfliktus utáni rekonstrukció elősegítése.

A nemzetközi közösségnek lépéseket kell tennie a konfliktus utáni rekonstrukció támogatása érdekében a konfliktus területen. Kína készen áll arra, hogy segítséget nyújtson és konstruktív szerepet játsszon.

Forrás: Kínai Külügyminisztérium, 2023 február 24.

Megjegyzések

  1. még el sem kezdődtek a tárgyalások --mit kéne folytatni?
    https://telex.hu/kulfold/2022/03/01/budapesti-memorandum

    Ráadásul " A nagyhatalmak, köztük Oroszország, 1994. december 5-én a magyar fővárosban írták alá az úgynevezett Budapesti Memorandumot, amiben szavatolták Ukrajna függetlenségét és határainak sértetlenségét."

    akkor Moszva vonuljon ki a területről-- és utána lehet tárgyalni Dombansz státuszáról

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Oroszországnak nem kell kivonulnia a donbaszi köztársaságok területéről, mert az nem Ukrajna, és nem az EU vagy más ellenséges ország területe. És nem is a Nyugat mondja meg az oroszoknak hogy mit tegyenek, vagy mit tehetnek vagy nem tehetnek.
      Egyébiránt a terv a felek között jelenleg fennálló minimális kommunikáció kibővítéséről, azaz a "tárgyalások folytatásáról" szól.
      Nem baj ha fogalmilag teljes egészében birjuk a nyelvet, mielőtt ilyen iratok bírálatába bocsájtkozunk - kedves Ottilia.

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A MAGYAR RENDSZERVÁLTÁS VALÓDI TÖRTÉNETE I. (dédunokáimnak, akiknek tudni kell az igazat)

Amit a magánállamról mindenkinek tudnia kell.

HAZA, VAGY HALÁL! Hasta siempre commandante Che!