AKIT CSAK ODALÖKTEK..

Kósa Lajos Fidesz


Kósa Lajosról Debrecenben soha senki nem hallott 1990 január végéig, a képviselőjelöltek állításával kapcsolatos bejelentési procedúra határnapjáig. Hogy mégis Debrecen Országgyűlési Képviselője, később "Mr. 20%" néven emlegetett polgármestere lett, annak roppant érdekes története van, sajnálatos volna, ha nem maradna fenn az utókor számára.



A Fidesz Debreceni Csoportja az akkor még Kossuth Lajosról elnevezett Debreceni Egyetem egyik földszinti előadótermébe hívott össze képviselőjelölt állító taggyűlést. A gyűlés időzítése meglehetősen buta időpontra esett, mert pont egyetemi vizsgaidőszak volt, így a Debreceni Csoport gyakorlatilag csak két fővel meg egy bérelt irodavezetővel volt képes bárminemű működést kifejteni - aki utóbbinak nem hogy döntési, de még szavazati joga sem volt, mert nem volt tag.

Másrészt azt sem tekinthetjük elhanyagolható körülménynek, hogy a  pár nappal azelőtt megtartott taggyűlésen közölték a budapesti ügyvivő testület direktíváját, hogy a parlamenti választások nem számítanak, a helyhatóságiakra kell koncentrálni, mert ott van a pénz. Különösen Debrecen, Miskolc, Szeged, Győr az érdekesek, mert itt költik el a legtöbb költségvetési forrást - talán jut majd a Fidesznek is belőle.. Ez épp elég volt ahhoz, hogy a mobilizálható tagság a lehető legtávolabb maradjon ettől az aktustól - hiszen "nem számított" és nyilván a távolmaradáson sem múlhatott semmi.


Végül az egyetemi előadóban öten jöttek össze. A levezető elnök, két 16 éves kis srác - akik az alapszabály értelmében nem voltak tagok, ami később fontos körülmény lesz - egy rendes tag, és Dr. Kósa Karolina, a Hajdú Bihar Megyei Területi Választási Bizottság tagja. Utóbbinak semmi keresnivalója nem volt ugyan a helyszínen, de ilyen apróságokkal akkoriban nem volt szokás foglalkozni.

A terem előtti folyosón három 30-as fiatalember várakozott, ők jelentkeztek - önként- képviselőjelöltnek. Miután a levezető elnök megszámolta a teremben lévő mind az öt embert, megállapította hogy az ülés határozatképes, és gyorsan le is írta egy papírra mert hogy a jegyzőkönyvet is ő vezette, sőt ő is hitelesítette. Hogy miből jutott erre a következtetésre azt nem lehet tudni, a lényeg hogy az ülés határozatképesnek lett titulálva.

Akkor belépett az első jelölt. Két diplomás mérnök volt, folyékonyan beszélt angolul és oroszul is, a németet csak törte, mert Schillert kapásból nem tudott volna fordítani. Városi képviselői programját ismertetve előadta, hogy a szovjet csapatok kivonulása miatt megüresedő lakásokat fiatal családoknak utalná ki - hol volt még a devizahitel krakk!!??- a repteret kereskedelmi bázissá fejlesztené, ami pont elég meló is 4 évre, stb. Szimpatikus és kivihető tervet vázolt, teljesen ésszerűt. Aztán kiment a teremből.
A levezető elnök kérte hogy a jelenlevők szóljanak hozzá. Kis csend után felállt Dr. Kósa Karolina a Hajdú Bihar Megyei Területi Választási Bizottság tagja, és közölte, hogy a jelölt teljesen elfogadhatatlan képviselőnek, mert kommunista és demagóg. Hogy mitől az, azt senki nem értette, de ha Dr Kósa Karolina mondja..
Aztán ettől még nagyobb csend lett a teremben.

A levezető elnök - aki egyébként a 20-as évei elején járó egyetemista kislány volt- a helyzetet érzékelve egyszerűsíteni akart, és mindjárt azt a kérdést tette fel, hogy: "akkor ki szavaz nemmel a képviselőjelöltre?"
Elsőnek Dr. Kósa Karolina a Hajdő Bihar Megyei Területi Választási Bizottság tagja keze emelkedett a magasba. Ezt a két kiskamasz karfelemelése követte, akiknek tagsági viszony hiányában értelemszerű hogy szavazati joga sem volt. A levezető elnök erre csak annyit mondott hogy "egyértelmű nem" - és gyorsan leírta egy papírra.

Aztán belépett a második jelölt - szintén jó kiállású, csúcs kvalifikált mérnökember, - és elmondta a programját ami annyiban különbözött az előzőtől, hogy a városi közlekedés rekonstrukcióját is fontosnak tartotta. Aztán pontosan ugyan az történt mint az előző esetben. Miután Dr. Kósa Karolina  a Hajdú Megyei Területi Választási Bizottság tagja le kommunistázta és demagógozta a fiatalembert, és a két tinivel nemmel szavazott rá, a  levezető elnök megállapította az egyértelmű "nem"-et. (Ez nem az EU Sargentíni jelentésről szóló szavazása volt, ahol a Fidesznek a tartózkodók is számítanak)
A harmadik jelöltet végig se hallgatták, Dr Kósa Karolina a Hajdú Bihar Megyei Területi Választási Bizottság tagja egyszerűen kiküldte a teremből. Ez is "egyértelmű nem"- hez vezetett.
Az ülés jó hangulatba váltott, a tiniknek nagyon tetszett a hatalom, amivel náluk sokkal tanultabb, tapasztaltabb emberek felett uralkodhatnak - gondolom azóta már kőkemény "ősfideszesek" lettek.

Akkor a levezető elnök, kissé sírós hangon egy megdöbbentő kérdést tett fel az egybegyűlteknek. Mégpedig azt, hogy miután mindenkit elzavart a tisztelt plénum, kit fog ő majd másnap reggel 9-ig képviselő jelöltként bejelenteni a Hajdú Bihar Megyei Területi Választási Bizottságnak. mint bonyolító, felügyelő szervnek?

Akkor felállt Dr. Kósa Karolina a Hajdú Bihar Megyei Területi Választási Bizottság tagja és azt mondta:


- Van nekem egy öcsém, aki ugyan nem diplomás, sőt nem is lakik Debrecenben, meg nyelveket se tud mint azok akik itt voltak, de szerintem kitűnő képviselő válna belőle, mert a Viktor jó barátja.


Karolina öccse, a Viktor jó barátja


Akkor a levezető elnök arca felragyogott, leírta a papírjára, hogy Kósa László - szerencsére hangosan betűzte, mert Karolina még időben kijavította hogy "Lajos" - és ezzel együtt átadta egy cédulára írtan Lajos személyi adatait, amik másnap reggel a jelölti bejelentéséhez kellettek. Ez nem volt akkora jelentőségű csalás mint a 2018 áprilisi, - de ez volt a kezdet. Itt mutatkozott meg - már az elején - hogy valójában hogy is áll a Fidesz a joggal és tisztességgel.

Pár hónap múlva Kósa Lajos, a valóban nem túl okos, beszédhibás fiatalember a cívis város országgyűlési képviselője lett, 4 év múlva pedig a polgármestere, aki 16 éven át őrületbe kergette a város őslakóit, mert a hatalmát és támogatottságát a 60-as 70-es években, az agglomerációból a városba költözött tanulatlanabb, alacsonyabb szintű kultúrából származó lakosoknak köszönhette. Akár a helyi Fidesz. A vársora telepedett, soha nem látott méretű korrupció már a hatalmi ciklusa elején kibontakozott, s ezzel beírta magát örökre a város történelmébe is. Ezért bár ő soha nem végezte el az egyetemet, őt minden egyetemen fogják tanítani.

Lajos, a szegény, diplomamentes fiúból így vált az azóta eltelt évek alatt a Fidesz fontos emberévé, kőgazdaggá, és az ország 23. legbefolyásosabb emberévé - ami azt tekintve se semmi, hogy a 30. helyen állónak is több mint 10 milliárdos magánvagyona van. A közben viselt dolgai egy másik blogba tartoznak,  e történet szereplőinek sorsa is irreleváns - nem köthetők Lajos szárnyalásához. Ha csak Dr. Kósa Karolina a Hajdú Bihar Megyei Területi Választási Bizottság tagjáé nem, aki mára a sokat látott Debreceni Egyetem Magatartáskutató Intézetének vezető professoraként ügyködik. Igaz. neki van hozzá egy pár nem Fidesz típusú (nem plagizált) diplomája is.

(Adriennek :-) )

Dr. Kósa Karolina akcióban Területi Választási Bizottsági tagként, 89.XI.26.-án.

Megjegyzések

  1. ez a kis történet is megerősitiazt a tézisemet, hogy a fidesz, a polgármestereken keresztül jutott tőkéhez, amit "okosan" felhasználva érte el, amit elért.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt kell mondjam hogy: "is". Kezdetben a Századvéggel húzták a Soros alapítványt, majd a haveri kör a Fidesz pénzén utazgatott. Pontosan taxizott. Személyesen láttam kimutatásokat hogy egyes vezetők napi ezer km-es taxiszámlákat számoltattak el - Soros meg fizette. De ez még "kispálya" volt.
      Az első nagy dobás a parlamenti választások után a székház eladás volt, közben a helyhatóságokba bekerült fideszesek kezdték - jó pénzért - helyzetbe hozni a barátaikat rokonaikat a beszerzéseknél. Kósa polgármesterré választása már a haveri cégek kasszájából volt finanszírozva, amit természetesen állami pénzekkel tömtek tele. Aztán már csak minden a "megszokott" kerékvágásban folyt, helyi szinteken minden képviselőcsoport kialakította a maga kis királyságát, Kósának se kellett sokat agyalnia (ahhoz nem is volt elég okos) csak zsebre tette azt ami a hivatala előtt kialakított maffiatörvények szerint "járt neki"..
      Mára a frontemberek mind mind milliárdosok a korrupcióból.. (nem csak orbán)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A MAGYAR RENDSZERVÁLTÁS VALÓDI TÖRTÉNETE I. (dédunokáimnak, akiknek tudni kell az igazat)

A Fidesz-KDNP politikai elődei, és mártírjai. Wittner Mária. AZ ÚJ NEMZET ANYJA

A Fidesz-KDNP politikai elődei és mártírjai: Mész János A RÉSZEGES KÖZTÁRSASÁG TÉRI GYILKOS