A "LEVEGŐ PÉNZ" (ÉS A DOLLÁR) BUKÁSÁNAK TÖRTÉNETE.

John Law

Az ókori Rómában arany, ezüst és bronz érmékkel működtették a gazdaságot, amely érméknek az anyaguknál fogva is gazdaságilag értelmezhető értéke volt. A rómaiak ráadásul a kamatot is kitalálták, amit az uzsorások pont olyan aljasul és élősködő módon terheltek az adósaikra mint ahogy ma is. Ezt a pénzügyi rendszert örökölték a római birodalom bukása után az utódállamok, és vitathatatlanul minden jól működött benne, mig 1671 tavaszán Skóciában, Edinboroughban meg nem született a világ legnagyobb csalója, egy John Law nevű fickó, aki az uzsorásoknál is sokkal aljasabb szándékokkal máig hatóan átalakította a pénzügyi rendszert. 

Law apja aranyműves volt, de őt magát nem érdekelte a mesterség, csak a pénzszerzés lehetősége.  A kaszinóban ezért már igen fiatalon szerencsejátékokat játszott, aminek általában ő volt a bankosa. Átlagon felüli matematikai képességei segítették abban hogy kiszámolja, hogy mekkora rizikót vállal bankosként a játékban a résztvevőkhöz  képest - ami a nulla közelébe tendált, ezért szívesen kockáztatott, és igen sokat nyert is vele. 
A játékot egy az apjától vett ötlet alapján tökéletesítette - aki néha több raktár jegyet állított ki mint amennyi arany valójában a raktárában volt. Ennek mintájára Law a gazdag játékosok által befizetett pénzért zsetonokat adott korlátlan mennyiségben, noha neki nem volt akkora tőkéje, mint amennyivel a zsetonokat ki lehetett volna fizetni. A játékosok azonban elhitték hogy minden egyes zseton mögött valódi pénz áll, s mivel az mégsem a közhasználatú pénz volt, nagyvonalúan tették meg a tétjeiket - a bank pedig nyert és nyert.....
A pénz  azonban nem maradt meg Law kezei közt, mivel azt egyrészt alkoholra és ledér nőkre költötte, másrészt a botrányos viselkedései miatt sok bírságot kellett fizetnie a kincstárnak. Végül egy elcsábított nő férje párbajra hívta, akit megölt, ezért a kaszinó beli pályafutásának véget kellett vetnie, és menekülnie kellett. Meg sem állt Franciaországig, ahol épp XIV. Lajos, a Napkirály volt az úr.

 Law itt is folytatta a szerencsejátékot. A franciákat is sikerült meggyőznie hogy pénz helyett zsetonokkal játszanak, amit ő mint bankos váltott be nekik jó arany pénzekről fa korongokra. Miután a franciákat is sikerült átejtenie, a pénz helyettesítésére az az ötlete támadt, hogy a pénzt papírokkal is lehetne helyettesíteni - mint ahogy apja az aranyat a raktári jegyekkel tette - s ezt a nagyszerű ötletet egy jegyzetbe is foglalta. 

Az épp háborúskodó és állandóan pénzhiányban szenvedő Lajos királynak megragadta a fantáziáját Low elmélete, és megbízta hogy alapítson egy bankot, ami bankjegyeket bocsásson ki. Law nem késlekedett, megalapította a Banque Générale-t. 
Law azt hazudta hogy a gyarmatok aranya áll az általa kibocsátott bankjegyek mögött, ezért azt kezdték elfogadni egyes kereskedelmi ügyleteknél, míg a bankjegy használata általános gyakorlattá nem vált.
Természetesen Law kezdetben begyűjtötte a bankjegy ellenében a gazdag ügyfelei aranyát, annak fejében adott ki bankjegyet - egyfajta raktár jegyként. Így a kereskedelemben az árucsere a tényleges arany érték átadása nélkül zajlott le, csak az aranyról szóló bizonylatok cseréltek gazdát. Hiszen mindenki biztos volt benne hogy a bankó a 
Banque Générale-nak átadott aranymennyiséget igazolja - kvázi amögött valóságos arany, mint érték áll. 
A kereskedelem fel is virágzott - bár nem csupán Law bankjegyeitől - ezért a bankját 1718-ban átkeresztelte Banque Royale névre, ami azt sugallta hogy a bank mögött a királyi állam áll. De persze ez sem volt igaz.

Bár Law mindent megtett érte, hogy a bankjegyek mögött valódi arany fedezet alakuljon ki - aranyat kutattatot amerikában a saját cégével, amibe befektetőket szerzett, rabszolgával kereskedett, kis címletű "lakossági" részvényeket bocsátott ki, mind a cégei mind a bankja finanszírozására stb - de egy idő után annyi bankó és részvény keringett közkézen, ami a "nagyonsokszorosa" volt annak az arany mennyiségnek amivel Law azt fedezni tudta volna. Így azon a napon, amikor nagyon sokan egyszerre szerették volna a bankjegyeiket az állítólag mögötte álló aranyra cserélni Law bankjában - létrejött az első bankcsőd, és kitört a botrány.
Law a csodával határos módon menekült meg a befektetők gyilkos haragja elől, és meg sem állt Velencéig. Itt tovább folytatta a régi szerencsejátékos életét, az 1729-ben bekövetkezett haláláig.
Nem csak az első bankjegy kibocsátási csalás kivitelezője, de az első pénzelméleti matematika is az ő nevéhez fűződik. Sőt, ma is az ő ötlete alapján működik a világ összes jegybankja.

Persze a legtöbben nem ismerik Law történetét, pedig  a meglehetősen csúfos bukása is alapos tanulsággal szolgált az utókornak!!
Az Egyesült Államok kormánya a II. világháború után garantálta, hogy a nemzeti fizetőeszköze az USA Dollár rögzített árfolyamon aranyra váltható. Igy és ezért a dollár a világgazdaság meghatározó valutájává vált. Csak hogy a sűrű Dollár- arany váltások miatt 1971-re elfogyott a Dollár mögül az aranyfedezet, és Nixon USA elnök kénytelen volt a dollár aranyfedeztét - demonetarizálódását - bejelenteni. Ha pedig nincs a pénz mögött aranyfedezet akkor nyilván az nem is követelhető - a jegybank mint kibocsátó ezért nem bukhat meg, nem mehet csődbe mint a  Banque Royale. Zseniális!   Sőt, Law pénzelmélete alapján ezzel a fedezetlenséggel bármennyi pénzt nyomtathat bármelyik jegybbank, hiszen elvileg(!!) az állam adóbevételei adják a bankjegyállomány fedezetét. 

így  azóta a Dollár mára nem több csak színes papír - mint amit egykor Law nyomtatott számolatlanul. Mivel ma már olyan mennyiségben nyomták, illetve könyvelték el különféle számlákon, hogy egyszerűen nincs semmi az anyagi valóságban (áruk, földek vizek, stb) amit a bankóállomány mögé lehetne értékként állítani, ez lett a világ második legnagyobb gazdasági bűncselekménye, de ezt állam(ok) követte el, és természetesen a biztosan bekövetkező végső krakk esetén majd senki nem lesz felelős...

Ezért a várható veszteség elkerülésére a világ vezető államai egy új világgazdasági rendszert építenek,- BRICS -  amiben minden lehető módon kerülik az amerikai dollár használatát. Magyarország viszont a szövetségi rendszerénél fogva (USA- EU) az amerikai dollár foglya, és a rendszerurak nem is szeretnék ebből a rabságból elengedni. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A MAGYAR RENDSZERVÁLTÁS VALÓDI TÖRTÉNETE I. (dédunokáimnak, akiknek tudni kell az igazat)

Amit a magánállamról mindenkinek tudnia kell.

HAZA, VAGY HALÁL! Hasta siempre commandante Che!