KIT TÁMOGAT A DONBASZ NÉPE?



"Miért mondom, hogy a többség nem támogatja az oroszokat Herszon és Zaporizsje megyék megszállt területein?" - teszi fel a kérdést Demko Attila szakértő, és gyorsan meg is válaszolja: "Nos – mert a többség nem orosz".
De - kérdem én - ha nem orosz, akkor feltétlenül ostoba barom is ?

Az ukrán kisemberek is pontosan tudják, hogy Oroszország messze jobb jövőt tud nekik biztosítani mint a náci ukrán állam, ami a lakossága brutális elnyomásából, az új dolgozói rabszolgaság kialakításával akarja majd törleszteni a mostanában keletkezett igen brutális államadósságát, aminek a kamatait sem biztos hogy ki tudja majd termelni a maradék, romokban álló gazdaságával, - a sok millió elmenekült munkás kézről nem is szólva..
A feszült gazdasági környezet pedig egyértelműen még nagyobb nyomorba és kilátástalanságba fogja taszítani a náci rezsim területén élő embereket mint amiben eddig éltek!!
Akkor ugyan mi oka volna egy ukrán embernek arra, hogy ne támogassa, hogy a lakóhelye Oroszország területévé váljon?

Meg kellene adni az embereknek a választás lehetőségét, bár épp azért zajlik jelenleg a fegyveres konfliktus, hogy szabad választása a lakosságnak ne legyen, - ne lehessen - mert a választási lehetőséggel élő emberek erősen arcul csapták a nácikat: a Krím kétmillió lakójából csak 7500 -an választották Ukrajnát és költöztek át Ukrajnába a népszavazás után. (Aztán többszázan visszaszöktek)

Moldova György - a Mester - egyik novellája jutott eszembe. A történetben Magyarországon az ötvenes években egy nagyszabású, II. világháborús filmet forgattak egy kisebb településen. A háború utáni Berlint akarták megmutatni, ezért a diszletesek szépen kitették a zóna jelző táblákat: "Szovjet Zóna", "Brit Zóna", "USA Zóna". Amikor a munkások végeztek, szépen hazamentek, és másnap indult is volna a forgatás.
De a lakosság - ami nem tudta hogy csak filmforgatás lesz, - az éj leple alatt mind átosont a Szovjet Zónából az USA Zónába, ami igen nagy galibát okozott, mert senki sem akart onnan visszatérni, sokan a munkahelyükre se mentek be, sőt a boltok sem nyitottak ki.

Nos egy hasonló, "zónás" kísérletet nem ártana lefolytatni a Demkó által jelzett "ukrán" területeken, ami szerintem alaposan megtépázná ennek a statisztikai tudásnak a létjogosultságát a támogatási helyzet értékelésére. Felteszem: az ukrán nemzetiségű lakosság is gyorsan átcuccolna az orosz zónába, és nem is akarna onnan visszatérni.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A MAGYAR RENDSZERVÁLTÁS VALÓDI TÖRTÉNETE I. (dédunokáimnak, akiknek tudni kell az igazat)

Amit a magánállamról mindenkinek tudnia kell.

HAZA, VAGY HALÁL! Hasta siempre commandante Che!