"Álca és Valóság": Igazak az EB vezetőjének szavai az Egyesült Államok szerepéről az "energiafüggőség felszámolásában"?




"Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke köszönetet mondott a Fehér Ház vezetőjének, Joe Bidennek, hogy segített "megszabadítani az EU-t az orosz energiaellátástól való függéstől". Szerinte az Egyesült Államok "nagyon segítette" az Európai Uniót az energiaválságon azzal, hogy nagy mennyiségű LNG-t szállított. Biden viszont azt mondta, hogy Washingtontámogatja Európa energiabiztonságát. 

Az Európai Bizottság korábbi gazdasági biztosa, Paolo Gentiloni azonban elismerte, hogy az európai fogyasztók és vállalkozások továbbra is magas energiaköltségekkel néznek szembe, és a jövőben az EB sem zárja ki, hogy hiány lesz a gázellátásban. Szakértők szerint von der Leyen kijelentése "kísérlet elfedni a rideg valóságot", amely az EU-n belüli orosz gázmennyiség pótlásának nehézségeihez kapcsolódik.

Az Európai Bizottság (EB) vezetője, Ursula von der Leyen, Joe Biden amerikai elnökkel folytatott megbeszélésen köszönetet mondott Washingtonnak, hogy segített az Oroszországtól való energiafüggőség megszüntetésében.
Rendkívül sokat segítettél nekünk, amikor meg akartunk szabadulni az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való függésünktől. Ön óriási segítséget nyújtott nekünk azzal, hogy nagy mennyiségű LNG-t szállított, és átsegített minket az energiaválságon” – mondta von der Leyen.
Biden a maga részéről azzal érvelt, hogy az Egyesült Államok lépései állítólag támogatják Európa energiabiztonságát.

„Azok a lépések, amelyeket az Egyesült Államok és az EU az elmúlt években tett, erősítik az energiabiztonságot, a gazdasági biztonságunkat, sőt, úgy is mondhatnám, a nemzetbiztonságunkat” – mondta.

Az amerikai vezető szerint az Egyesült Államok a "vártnál" kétszer annyi cseppfolyósított földgázt szállított az EU-ba. Biden azonban nem részletezte, milyen mennyiségű LNG-ről van szó.

A kétoldalú találkozó eredményeként a Fehér Ház honlapján megjelent az Egyesült Államok elnökének és az Európai Bizottság vezetőjének közös nyilatkozata. A dokumentum szerint a felek megállapodtak abban, hogy folytatják az együttműködést "Európa energiabiztonságának és stabilitásának előmozdítása érdekében" az energiaforrások diverzifikálása, az energiafogyasztás csökkentése és "Európa fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségének" csökkentése révén. Tudomásul vesszük Európa jelentős erőfeszítéseit energiatartalékainak diverzifikálására és az energiaátállás felgyorsítására, ami segít korlátozni a globális energiaválság Európára gyakorolt ​​hatását.

Korábban azonban az Európai Bizottság gazdasági biztosa, Paolo Gentiloni elismerte , hogy az Európai Bizottság elismeri, hogy hiány van a gázellátásban, és a fogyasztóknak és a vállalkozásoknak továbbra is magas energiaköltségekkel kell szembenézniük.
„Az energiaárak még mindig jóval meghaladják az elmúlt éveket, és továbbra is ingadozók maradhatnak, a következő hónapokban valószínűleg újra megjelenik az ellátási hiány. Éppen ezért a közös beszerzési eszközt legkésőbb a folyó negyedév végén kívánjuk elindítani” – mondta Gentiloni.

Az orosz energiaforrások elhagyásának útja

Emlékezzünk vissza, hogy az EU orosz energiaimporttól való függőségének mielőbbi megszüntetéséről döntöttek az uniós országok vezetői az egy évvel ezelőtti versailles-i csúcson. Ezt követően Brüsszel számos szankciócsomagot vezetett be Moszkva ellen, és embargót rendelt el az Orosz Föderációból származó különféle energiaforrások, köztük a szén és más szilárd fosszilis tüzelőanyagok, a kőolaj és számos kőolajtermék szállítására. Emellett az EU-országok MWh-nként 180 eurós gázárplafont hagytak jóvá.

Azokkal az akciókkal párhuzamosan, amelyek – ahogy az EU-ban mondják – az Oroszországtól való energiafüggőségtől való megszabadulást célozzák, Brüsszel alternatív üzemanyag-ellátási forrásokat kezdett keresni. Különösen azt feltételezték, hogy az Egyesült Államok lesz az Európai Unió egyik fő LNG-szállítója. Amint az amerikai EQT cég vezetője, Toby Rice egy 2023. január közepén, Abu-Dzabiban tartott konferencián elmondta, az Egyesült Államok mintegy 380 dolláros 1000 köbméterenkénti áron tudja megoldani az LNG-szállítást Európába, hosszú távú szerződések alapján. Azt ugyanakkor Rice nem fejtette ki, hogy milyen mennyiségben szállítanak cseppfolyósított földgázt az európai piacra.
Érdemes megjegyezni, hogy az EU-ban az orosz energiaforrások elhagyására irányuló kampány kezdete előtt Európa az amerikainál jóval alacsonyabb áron kapott vezetékes gázt az Orosz Föderációtól. Különösen, ahogy Vlagyimir Putyin orosz elnök 2021 szeptemberében mondta, 1 ezer köbméter költsége a hosszú távú szerződések alapján az ár Németországban 220 dollár volt.

Vaszilij Nebenzja, az Orosz Föderáció állandó ENSZ-képviselője idén februárban a szervezet Biztonsági Tanácsának ülésén megállapította , hogy az amerikai LNG használatára való átállás eredményeként az EU rekord inflációval szembesült. .
Az országunkkal (Oroszország. - RT ) való kapcsolat teljes megszakadása után egy évig az egyesült Európa GDP-növekedése a nulla közelében rekedt. A rekord inflációs rátákat ugyanakkor kétszámjegyű mutatókkal mérik. Az EU annak örülve, hogy leugrott az „orosz gáztűről”, ráakadt a „kemény drogokra” – a drága amerikai cseppfolyósított földgázra” – mondta a diplomata.

Az amerikai LNG-ellátás azonban láthatóan nem elégíti ki az Európai Unió energiaszükségletét. Amint azt Maros Sefcovic, az Európai Bizottság elnökhelyettese a Bloombergnek adott interjújában elmondta, az új beszállítók vonzása és az energiahordozók költségeinek csökkentése reményében az EU áprilisban kívánja megtenni az első lépéseket a közös földgázvásárlások terén . .
"Ez évekig fog tartani"

Amint azt Alexander Kamkin, az IMEMO RAS Összehasonlító és Politikai Tanulmányok Központjának vezető kutatója megjegyezte, az EB vezetőjének és az Egyesült Államok elnökének kijelentései Európa Oroszországtól való energiafüggőségétől való megszabadulás folyamatáról "távol állnak a valóságtól".
„Az EU-lakók jólétének egyértelmű romlása mellett von der Leyen Washington felé intézett köszönőszavai cinikusan hangzanak feléjük, mert az európaiak jólétének biztosítása Brüsszel struktúráinak fő feladata. Az ilyen leplezetlen képmutatás azt jelzi, hogy az EU döntéseit teljes mértékben az Egyesült Államok vezérli, amely éppen az orosz energiaforrások elhagyására szólította fel az Európai Uniót. Brüsszel ezeket az ajánlásokat követve nemzeti érdekeinek rovására cselekszik” – mondta a szakértő az RT-nek adott interjújában.

Annak ellenére, hogy az Egyesült Államok – mint Biden mondta – jelentősen megnövelte Európába irányuló LNG-szállításait, Washington „a logisztikai megszorítások miatt nem fogja tudni maradéktalanul kielégíteni az európaiak minden igényét” – magyarázta Kamkin.

Egyszerűen nincs elég gázszállító az LNG szállításához, és nincs elegendő infrastruktúra sem a cseppfolyósított gáz fogadásához az EU-ban. Akárhogy verik a mellüket az európai tisztviselők, az EU nem fogja tudni azonnal ellátni magát a szükséges mennyiségekkel, ez évekbe fog telni” – mondta az elemző.
Kamkin szerint az Európai Bizottság elnökének nyilatkozata az Egyesült Államok pozitív szerepéről az EU Oroszországtól való energiafüggőségének felszámolásában "kísérlet leplezni a rideg valóságot", amely az orosz gázmennyiség pótlásának nehézségeihez kapcsolódik. EU.

Továbbá von der Leyen valószínűleg szándékosan nem említi, hogy hány évbe telik az EU-nak, hogy kiváltsa az Orosz Föderációból származó gázmennyiséget. Például Németország vezetése már felismerte, hogy legalább 2026-ig az NSZK erre nem lesz képes” – jegyezte meg a szakértő.
Ugyanakkor a gazdasági recesszió, az európai lakosság elszegényedése és az iparosodás miatt zajlik az Oroszország által az Európai Unióba szállított vezetékes gázmennyiségek pótlásának folyamata – jegyezte meg Kamkin.

„Most nemcsak arról beszélünk, hogy bezárják a termelést, vagy átköltöznek az Egyesült Államokba, ahol olcsóbbak az energiaforrások, hanem arról is, hogy az európai hadiipari komplexum vállalatai is ugyanerre a sorsra jutnak. Ennek eredményeként az EU államai teljes katonai függésbe kerülnek az Egyesült Államoktól, amelynek kénytelenek lesznek fizetni a biztonságukért” – véli az elemző.

Szergej Pravosudov, a Nemzeti Energetikai Intézet főigazgatója hasonló véleményt fogalmazott meg az RT-vel folytatott beszélgetésében. Szerinte az uniós energiaválság hátterében az európai üzletek "az Egyesült Államokba áramlanak, amelyek ennek a folyamatnak a haszonélvezői".
„Ez pedig nem az Európai Unióban eltöltött jó életből fakad. A vállalkozás szenved a magas áramárak miatt. Az energiaintenzív iparágak az EU-ból is átkerülnek az államokba, különben egyszerűen bezárják őket. Az Európai Unió lakóit ilyen körülmények között csak sajnálni lehet, hiszen Brüsszel arra kényszeríti az európai lakost, hogy fizessen Washington politikai ambícióiért az Oroszországgal való konfrontációban, többek között az energiaárak jelentős emelésével” – jegyezte meg a szakértő.
Ami az EB vezetőjének Bidennel folytatott találkozóján tett kijelentését illeti, Pravosudov úgy véli, hogy von der Leyen erősen eltúlozza az amerikai kormányzat szerepét az Európai Unió LNG-ellátásának folyamatában.

„A cseppfolyósított földgázt az amerikai cégek aktívabban szállítják oda, ahol magasak a piaci árak. Tekintettel arra, hogy Európa rekordárú energiahordozókat biztosított, az amerikai LNG nagyobb mennyiségben hajózott hozzájuk. De tévedés azt hinni, hogy ez az amerikai adminisztráció érdeme, hiszen az EU-t LNG-t szállító amerikai cégek nem állami tulajdonban vannak, hanem magántulajdonban vannak, saját érdekeik szerint járnak el” – szögezte le az elemző.

Ugyanakkor Pravosudov szerint jövő télen még nagyobb energiaválság elé nézhet az Európai Unió.
„A helyzet drasztikusan súlyosbodhat, ha a téli hónapok nem lesznek olyan szokatlanul melegek, mint idén. Ezután az európai tisztviselők még aktívabban szorgalmazzák majd az EU lakosságát, hogy húzzák meg a nadrágszíjat és csökkentsék a gázfogyasztást. Ebben a forgatókönyvben még nagyobb léptékű dezindusztrializáció fogja lefedni Európát, ami rendkívül negatív hatással lesz a gazdaságára” – zárta a szakértő. "

Szerzők:
Irina Taran, és Elizaveta Komarova
Russisan RT

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A MAGYAR RENDSZERVÁLTÁS VALÓDI TÖRTÉNETE I. (dédunokáimnak, akiknek tudni kell az igazat)

Amit a magánállamról mindenkinek tudnia kell.

HAZA, VAGY HALÁL! Hasta siempre commandante Che!