MIÉRT NEM FIZET ORBÁN A MAGYAR LAKOSSÁGNAK IS??



A közösségi média felhasználóit az a kérdés tartja napok óta izgalomban, hogy orbán a rendkívüli helyzetre tekintettel, miért nem ad pénzt az ukránok és románok után a magyar lakosságnak is. A válasz annyira egyszerű, hogy még magam is meglepődtem rajta.

Magyarországnak egyrészt van a Nemzeti Bankjában tartalék pénze, ami nagyjából 700 Euróra tehető lakosonként. Ez a pénz azt a célt szolgálja, hogy az állam a folyó külső kifizetéseket finanszírozni tudja belőle egy két hónapig, ha a külkereskedelem gyengélkedne, és nem jönne be az országba azon keresztül elegendő valuta.
Másrészt van Költségvetési pénze, amit a folyó adóbevételekből részletenként hívhatnak le a költségvetés finanszírozásában álló szervezetek, de csak az elfogadott költségvetési törvényben meghatározott összeghatárig.

A tavalyi nagy, nyakló nélküli adakozás a külföldi haveroknak és választóknak, valamint az idei nagy gazdasági mélyrepülés azonban oda vezetett, hogy az országnak egyre kevesebb pénze van! A gazdaság leállása miatt a befolyó adóbevételek az állam működtetésére sem lesznek elegendőek. (Ezért megeshet hogy orbán a valutatartalékokhoz lesz kénytelen nyúlni, ha a mindenféle zsoldosait fizetni akarja!) Nagy baj közelít az államkassza felé - ami hihetetlen, de még orbánnál is nagyobb!

A Párbeszéd párt viszont mindenkinek százezer Forintot követel. Ez a követelés szimpatikus ugyan, azonban a gyakorlati valóságban végrehajthatatlan. És nem is érne sokat! Hiszen a pénz vásárlóértéke napról napra gyengébb!! Nincs túl messze az a nap, amikor ennyi pénzért már szinte semmit nem lehet majd vásárolni! Ergo egy jól átgondolt jegyrendszer sokkal hatékonyabb volna. Már ha volna hozzá olyan értelmezhető élelmiszer tartalék vagy bázis, amit el lehet az emberek között osztani. De nincs! 
Ez az orbáni szélsőségesen neoliberális rendszer egyik legfőbb, társadalomellenes gaztette! 

Vagyis valószínűtlen, hogy orbán pénzt kezdene osztogatni az emberek között. Ha megtenné, azt többszörösen, uzsora adókkal fizettetné vissza. A tömeges éhezés viszont hamarosan újra ismert jelenséggé válik az országban, mint a Horthy korszakban. A háborús bűnös, népellenes mintát most azok is a bőrükön érezhetik majd akik éltetik. Most még.  

A mindenkit megnyugtató megoldás az volna, ha orbán inkább nem neoliberális szakemberekre bízza az ország vezetését, és azonnal lemond. Persze a mai fejlemények tükrében ezt aligha akarja önként megtenni.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A MAGYAR RENDSZERVÁLTÁS VALÓDI TÖRTÉNETE I. (dédunokáimnak, akiknek tudni kell az igazat)

MEGMENTHETŐ AZ EGÉSZSÉGÜGY! És pár millió áldozata is..

A Fidesz-KDNP politikai elődei és mártírjai: Mész János A RÉSZEGES KÖZTÁRSASÁG TÉRI GYILKOS