ORBÁN ÉS A BIBÓ KOLLÉGIUM

 



A Jogász Szakkollégium alakuló üléséről (1983) a Kende Péter tollából született leírásból kaphatunk némi információt arra vonatkozóan, hogy mi történt eme dicsőséges szervezet születésének első pillanataiban. Azt persze kevesen tudják, hogy ez azért fontos, mert ebből a szervezetből indult el anno a magyar történelem legaljasabb hazaárulása.

A leíratból úgy tudjuk, hogy meghívott volt Kéri Lászlót- a kollégium alapítója - is, aki bár kezdetben szabadkozott, végül mégis elment a rendezvényre ahol Orbán és Stumpf vitte a szót mint levezető elnök. Az alakuló ülés végén az alábbi közjáték játszódott le Kéri László felszólalásakor:

– Ha, elnéztem itt ezt a három fiatalembert – mondta a felszólaló Kéri, Orbánra, Simicskára és Vargára mutatva –, nos mindegyiküket kizárólag csak felszólító módban hallottam megszólalni.
Ilyennek meg olyannak kell lenni! – mondják –, meg demokratának kell lenni, műveltnek kell lenni, toleránsnak kell lenni! Nem veszitek észre, hogy ezek csak parancsolni tudnak?
Agresszívak, kirekesztők és ellenségkeresők! Azért költöznék ki innen holnap, mert nekem ne írja elő senki, milyen legyek.
Orbán üvöltve nekirontott:
– Öreg, most boldog vagy, hogy öt perc alatt tönkre kúrtad három hónap összes munkáját, az egész megalakulást?
– Ha három hónap munkája annyit ér, hogy öt perc alatt tönkre lehet tenni, akkor az olyan is! – válaszolt a szakkollégium-alapító.
– De mondok én neked valamit, Viktor. Ahogy itt elnézlek titeket, rosszabbak vagytok ti a Kun Béla- féle Lenin - fiúknál. És tudod, mit? Ha egyszer hatalomra jutsz – mert látom, az Isten sem menti meg az országot attól, hogy egyszer majd te dirigálj itt –, a Stumpfot, meg engem akasztass föl elsőként, mert mi még tudjuk, hogy te ki voltál egykoron! 

Nem tudjuk persze, hogy ez a közjáték valóban lezajlott-e (többek szerint igen) de az biztos hogy Orbán a csúcsra jutott, - ő parancsol mindenkinek - Kéri és Stumpf meg az akasztást elkerülték, sőt zsirosan fizető állásokban nyertek üldöztetést a "tudásukért". 

Fontos, hogy 1983-at írtunk, aminek során még tartott a "magyar aranykor" biztosította általános jólét. Ezért aligha gondolhatja komolyan bárki, hogy a kollégiummal Kéri - és Orbán - a jelenegi XX. század eleji nyomorba akarta volna vissza vezetni a társadalmat. Annál is inkább nem valószínű ez, mert minden résztvevő hűséggel és hálával tartozott a magyar társadalomnak, aminek a pénzén tanulhattak, s majdan vezető állásokba kerülve messze jobban is élhettek mint az átlag emberek az országban. És ők pontosan tudták ezt! Vagyis hiába próbálja bárki ellenzéki politikai formációként bemutatni ezt a szakmai szervezetet - legalábbis 1983-ban!!- az roppantul téved! (A bajok későb kezdődtek) 

Voltak azonban már önszerveződő, félig meddig ellenzéki politikai szervezetek, amik Budapesten kívül Pécsen, Szegeden, Debrecenben és Miskolcon működtek 1980 és 84 között. Ezek főképp szociáldemokrata hátterű próbálkozások voltak, többeknek nagyon előzékenyen a helyi KISZ vagy pártszervezet biztosított helyiséget az összejöveteleikre.
A "Duna-gate" során nyert igazolást, hogy minden szervezet vezetőit megfigyelte az államvédelem - bár úgy tudni senkinek sem esett egyéb baja. És hol volt még ekkor az un "rendszerváltó ellenzék"!? Hol volt még a "szabadságharcos" Orbán? 

A jogász szakkollégium végül Bibó István nevét vette fel, de ez nem akadályozta - és nem akadályozza - a tagjait abban, hogy Bibó István legfontosabb intelmét figyelmen kivül hagyják, esetenként lábbal tiporják:

"Ha egy emberi közösség a hazugságok olyan zsákutcájába beszorul, ahol a dolgokat nevükön nevezni nem lehet, és nem is szabad, akkor ez előbb utóbb mindenképpen elvezet az adott emberi közösség általános értelmi és erkölcsi lezülléséhez."

Semmi sem bizonyítja tényszerűbben hogy ez a kollégium a tagok szándéka szerint igen messze állt a szakmaiságtól, - inkább az egyéni karrier állt a tagok érdeklődésének középpontjában - mint az, hogy ezek az egyes szakkollégiumi tagok írták át - tudóskodva - a magyar történelmet, háborúról, forradalomról, rendszerről!! Sőt! Őrzik máig is a művet, a még mindig az ELTE mellett működő intézmény keretei között hamis történelmet, hamis politológiát oktatnak, amit a következő generáció tudományos tényként elfogad.. Ezáltal vált az atlantista (gyarmati) neoliberális rendszer egyik bástyájává a kollégium (sajnos Bibó neve alatt, aki egyébként hazafi volt) 

De ugyan ennek a szervezetnek a tagjai alapították később az SZDSZ-t, ami születése pillanatától fogva - sőt már előtte is - amerikai zsoldban állt, amerikai, állam ellenes instrukciókat követett, és kifejezetten a nemzetközi nagytőke (transznacionális tőke) érdekeiben fejtette ki a tevékenységét ami önmagában is hazaárulás. ("csicskapárt" - mondta erre is Szanyi Tibor korábbi képviselő, az Igen Szolidaritás párt elnöke)
Mi több - a magyar neoliberalizmus - annak hasznosságát és jogosságát bizonygató - Mein Kampf-ját is az egykori tag írta, ami tudományos keretbe akarta foglalni az aljas árulást... (Ez épp elég ok arra, hogy egy tisztességes kormány sóval hintse be ennek a szervezetnek a helyét!) 

Orbán a hiedelmekkel szemben nem volt jelentős alakja ennek a kollégiumnak sem, noha felettébb nagy becsvágy hajtotta. Később jelentkezett a Tudományos Dolgozók Demokratikus Szakszervezetébe is (TDDSZ) ám mivel itt sem kapott vezető szerepet hamarosan odébb állt. 
A Fidesz alapításakor sem volt vezér - a párt alapítása a szakkollégiumi társak sikeres SZDSZ alapítása ötletén alapult, és nem volt semmilyen társadalmi célja. 
Orbán a híres Nagy Imre temetési beszédet se mint Fidesz vagy mint népvezér mondta el - a saját bevallása szerint a felszólalása előtt pár perccel, a beszédet ott, a téren írta meg egy cédulára, mert őt "csak oda küldték".

Ergo minden olyan állítása Orbánnak, hogy ő harcolt a (soha nem volt) "kommunizmus" ellen, egyszerűen nem igaz. Ahogy senki más se harcolt semmi ellen a köreiben! Ahogy az is durva ostobaság, és értelmetlen legenda költés, hogy Kéri a fenti párbeszédben Orbánt és Simcsikát látnoki módon az ország vezetőinek képzelte, hiszen akkoriban semmi nem mutatott arra hogy bármikor is rendszerváltásra kerülhet sor. (Az Andropov által bejelentett szakadás, meg a katonai kivonulás hétpecsétes titok volt!)  Orbán meg akkor még nem járt a politikai elit közelében sem! 

Az ő meséje nem több, mint a faluvégi szegény fiú mesebeli felemelkedése és tündöklése. Mi hoztuk őt létre balga mód, nem a "Bibó szakkollégium" !

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A MAGYAR RENDSZERVÁLTÁS VALÓDI TÖRTÉNETE I. (dédunokáimnak, akiknek tudni kell az igazat)

Amit a magánállamról mindenkinek tudnia kell.

HAZA, VAGY HALÁL! Hasta siempre commandante Che!