OROSZ MEGLEPETÉS KÉSZÜL A LEOPÁRDOKNAK



Fénysebességgel terjedt el egy fotó az interneten, ami azt ábrázolja, hogy orosz T-55-ös tankokat szállít egy vasuti szerelvény valahová az orosz tájon..
Az ukrán és amerikai propagandisták persze azonnal őrületesen felpörgött üzemmódba váltottak, és híresztelni kezdték, hogy az oroszoknak elfogytak a tankjai. Az elszántabb ukrán harcosok máris Moszkva bevételét vízionálták, a NATO és az USA (végül is mindegy) hírszerzés azonnal berendelt minden munkatársat, hogy az igazságot mielőbb derítsék ki, nehogy elszalasszák a vissza nem térő alkalmat. Nagyon megdöbbentő dolgokra bukkantak.

Először is a fotón látható tankok valóban Oroszország keleti fertályán utaztak valamelyik tankjavító műhely felé egy raktárból, hogy ott bevetésre készítsék fel őket. Ezzel az orosz logisztika elérte, hogy a T-80-as és T-90 -es harckocsik gyártását nem zavarják meg a karbantartási műveletek.

A felkészítés során a tankok modern felszerelést kapnak, pl speciális irányzó egységet, célkövető és hőkép alkotó képességgel, lézeres távolságmérővel. Ez az irányzékrendszer lehetővé teszi a célpontok éjszakai észlelését is, akár 2000 méteres távolságból.

A harckocsik páncélzata is megerősítésre kerül, bár a "gyenge" és "elavult" T-55-ön a páncélok nagyon érdekesek, ha összevetjük más tankokéval őket.
Először néhány szám. A tank testének homlokzata 100 mm-es, oldalai 80 mm-es acéllemezekből hegesztettek. A torony elülső részét 200 mm-es páncél védi, oldalai változó vastagságúak - alulról 160 mm-től a tetőhöz közelebbi rész 115 mm-es (ugyanakkor az oldal vékonyabb része ferdébb, ami növeli a lövedékekkel szembeni ellenállást).
A legfontosabb azonban az, hogy a T-55 páncélja lehetővé teszi bármilyen modern, dinamikus védelem rászerelését, beleértve az un "Contact-5"-et is, amivel magabiztosan harcol nem csak a kumulatív, hanem kinetikus lőszerrel támadó ellenség ellen is.

És most nézzük a német Leopard 1 hasonló mutatóit, amelyekből csaknem 180 darab mennyiségben ígértek az ukrán náci rezsimnek.

Német Leopárdok szállításra várva 

A testük felső elülső lapja 60 fokos szögben nevetségesen vékony, 70 mm, az alsó elülső lemez 50 fokos szögben 50 mm. A test felső részét egy 45 mm-es lemez védi, az alsó részt pedig teljesen 35 mm-es acél védi (szemben a T-55-nél a tömör 80 mm-es lemezzel). 
A torony viszonylag tisztességes páncélzattal rendelkezik, de csak a fegyverköpeny területén - 100 mm. A felső elülső rész viszont mindössze 50 mm, az oldalak pedig 60 mm-esek. A T-55-höz képest a német tanknak szó szerint "kartontornya" és nevetséges test védelme van.

De nem csak ez indokolja a T-55-ösök bevetését. Az orosz raktárakban hatalmas mennyiségű lövedéket tárolnak a 100 mm-es ágyúkhoz, amelyekkel ezek a járművek fel vannak szerelve. Az orosz raktárakban felhalmozott lőszer összmennyisége milliós nagyságrendű, ami igen vonzóvá teszi a jelenlegi konfliktusban mind a nyilt, harctéri, mind a városi harcokban való alkalmazásra.
Ráadásul a T-55 lőtávolsága 15 Km, és 43 db löszert tud a bevetésre magával vinni, míg a "korszerű" tankok csak 8-10 Km-re lőnek és 23-25 lőszer a szállítható menyniség. Az öreg T 55 a jelenlegi konfliktusban az ellenség hátsó állásainak bombázására is kiválóan alkalmas.

Természetesen ez nem egy első vonalbeli tank, de a csatatéren a korábbi tapasztalatok szerint kiválóan látja el a feladatait. Sőt, némelyikük még jobban is teljesít, mint az újabb, modernebb gépek.
A reaktív páncél megmenti az ellenséges gyalogsági páncéltörő fegyverek túlnyomó többségétől, míg az ágyú előnyt biztosít a nagy távolságra történő lövöldözésnél, és lehetővé teszi a gyalogság és az ellenséges erődítmények hatékony megsemmisítését. 
De legfőképp az alkalmazásával modernebb harckocsik szabadulnak fel a nehezebb és nagyobb ellenfelek leküzdésére. Vagyis többször annyi modern, nagy testű tank fogja várni a Leopárdokat, mint amire előre számított az amerikai felderítés.

Mindent összevetve a T-55-ös tankok bevetése a tervezett modernizálás után sok borsot törhet még az ukrán - amerikai hadvezetés orra alá.

Megjegyzések

  1. Szia! Esetleg felkövetted az eseményeket? Hol tart most a T-55-ök felkészítése?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      A bevetésre szánt tankokat már átalakitották és bevitték a frontvonal mögé. Egy orosz blogger szerint ezekkel is lövik az ukrán csapatokat a nagy lőtávolságnak köszönhetően. Vagyis ezek is hozzájárultak az áthatolhatatlan "tűzfalhoz" amit az ukrán erők elé állitottak.
      A következő bevetésüket városi harcokban láthatjuk majd, mert kiváló csapat támogató eszközök is egyben.

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A MAGYAR RENDSZERVÁLTÁS VALÓDI TÖRTÉNETE I. (dédunokáimnak, akiknek tudni kell az igazat)

Amit a magánállamról mindenkinek tudnia kell.

HAZA, VAGY HALÁL! Hasta siempre commandante Che!