TREPOVA A SZOBROS TERRORISTA

 


Néhány napja, április 2-án egy szentpétervári kávézóban bombamerényletben megölték Vladlen Tatarszkij orosz katonai bloggert, az ukrajnai orosz katonai invázió egyik támogatóját. A gyors nyomozás megállapította hogy a robbanást egy arany színű szobor okozta, amit a hely kameráinak tanúsága szerint a moszkvai illetőségű 26 éves Daria Trepova vitt a helyszínre, és azt az áldozatnak adta. Kétség kizárva: a szemtanúk elmondták , hogy Trepova egy arany figurát ajándékozott Tatarskynak – és a figura pillanatokkal később felrobbant.

A szemtanúk beszámolói, és a helyi videófelvételek a robbanás előtt, és közvetlenül azt követően azt sugallják, hogy Trepova nem tudta, mi van a figurában. Nemcsak azt látták, hogy Tatarszkijjal viccelődik a bombát tartalmazó figurán, de beleegyezett, hogy leüljön a blogger mellé, és úgy tűnt, nem nagyon sietett távozni a helyiségből a robbanás előtt.

Trepova letartóztatása sokkolta az ismerőseit és szomszédait, akik hitetlenkedve nézték ahogy a titkoszsolgálat kommandósai elfogják az ártatlan arcú lányt. Különösen a férje, Dmitrij Rylov nem érti a történteket, aki Trepovához hasonlóan az Orosz Liberális Párt tagja. Bár nem Oroszországban él, de tudott Trepova utazásáról, és annak céljáról is, de tagadja hogy tudott volna a bombáról. Azt sem tartotta különösnek, hogy a felesége szobrocskával akarja megajándékozni Tatarszkijt, pedig a blogger a politikai ellenfelük - a liberális párt tagok által vadul gyűlölt személy volt.
Az Orosz Liberális Párt minden esetre sietve közleményt adott ki, hogy semmi köze a robbantáshoz, noha nem csak Rylov magatartása és vallomása felettébb gyanús a hatóságoknak, Hiszen úgy tűnik sokan tudtak a szobor útjáról, és kizárt hogy valaki közülük ne tudta volna hogy az majd robbanni fog.

Trepova a merénylet előtt két nappal igyekezett minden saját internetes nyomát eltörölni. Törölte a Twitter fiokját és a közösségi oldalait. A nyomozók által megszerzett adatok arra mutatnak hogy Trepova konspiratív személyiség volt, nem beszélgetett a világnézetéről senkivel az interneten. Azonban az adatnyerés közben kiderült, hogy Trepova kapcsolatban áll a Kijevben élő orosz újságíróval és politikai aktivistával, Roman Popkovval.

Popkov, az Oroszországban betiltott, radikális Nemzeti Bolsevik Párt egykori vezetője, aki cikkeket ír Oroszország földalatti háborúellenes ellenállásáról. De néhány benfenntestől származó és a moszkvai oknyomozók által kiszivárogtatott info szerint a hatóságok Trepova beszervezőjeként és tartótisztjeként azonosították. Ezt a verziót Kijev tagadja, bár az orosz hatóságoknak a nyomozás megállapításairól kiadott közleménye szerint Trepova kijevi ügynökök parancsát hajtotta végre.

Bár a Kijevben élő Popkovot értelemszerűen nem halgathatták ki, és az oroszországi médiában a neve fel se merült, azért mégis sietve kiadott egy közleményt a Telegramon Trepova letartóztatása után egy nappal hogy "„Nem adtam parancsot Dashának, és nem mutattam be egyetlen ukrán ügynöknek sem. A közösségi médiából ismertem Dashát… Néha beszélgettünk. Érdekelte az újságírás” – írta Popkov, aki hozzátette, hogy Tatarszkij csak „megkapta azt, amit megérdemelt”.

A kevés amit tudni lehet az ártatlan arcú terrorista lányról az csak ennyi:
A szentpétervári születésű Trepova a középiskolát a közeli Puskin városában fejezte be, amely népszerű turisztikai célpont, és otthont ad a Romanov-dinasztia két fényűző nyári palotájának.
Érettségi után a Szentpétervári Állami Egyetemen tanult, de 2019-ben kizárták . Trepova orvosi tanulmányokat folytatott, bár egyes források azt állították, hogy közgazdász diplomát akart szerezni. Feltehetően az egyetemen találkozott liberális aktivistákkal, ami végül erre az eredményre vezetett.
Trepova ezt követően egy használt ruha üzletben dolgozott a városban, de egy hónappal a merénylet előtt otthagyta ezt az állást, és váratlanul Moszkvába költözött.

Míg Trepovát a szentpétervári feministák és ellenzéki aktivisták körében jól ismert személyiségnek tartják, keveset tudunk tényleges politikai nézeteiről vagy projektjeiről, amelyekben részt vett.
A feminista beállítottságú és politikailag aktív közösségi média követői közül a vékony szőke Daria Trepova Dasha Tykovka ("Dasha Little Pumpkin") néven volt ismert.
Közülük kevesen számítottak arra, hogy Trepova – aki a jelek szerint leginkább kapcsolati problémák és egyéb személyes kérdések megvitatására használta Twitter-fiókját – a közelmúlt orosz történelem egyik legnagyobb horderejű terrortámadásnak lesz a fő gyanúsítottja.
Trepova ügyvédje, Daniil Berman sem volt hajlandó semmilyen információt adni ügyfeléről a médiának.

Politikai aktivizmusának egyetlen nyilvános feljegyzése az OVD-Info nevű emberi jogi szervezet által közzétett video. Ezen az látható, hogy a 2022 februárjában tartott szentpétervári háborúellenesnek indult tüntetésen az összes tüntetőt - kb 25 főt - letartóztatták, köztük Trepovát is. A letartóztatásról készült "világrengető" video rövid részleteiben tűnik fel Trepova mint az egyik demonstráló. 
A demonstrációval egyébként a kirugott liberális pártvezérből lett köztörvényes náci bűnöző, (a Nyugat által szabadságharcosnak kikiáltott profi csaló, sikkasztó, és politikai bűnöző) a Kreml kritikus Alekszej Navalnij szabadon bocsátását akarták elérni.
Az is sokat elárul a helyzetről, hogy az elítélt, és jelenleg is a börtönbüntetését töltő Navalnij szabadlábon lévő társai is siettek sajtóközleményt kiadni, hogy semmi közük a merénylethez...

Az orosz rendőrség által a múlt héten kiadott rövid klipben látható, ahogy Trepova bevallja, hogy „én hoztam a szobrot [a bárhoz], ahol felrobbant”.
Azt azonban nem árulta el, hogy tudta-e, hogy bomba van benne, és nem árulta el azt sem, hogy valaki odaadta-e neki a szobrot, és ha igen akkor ki?.
Trepova tárgyalása, amelyet várhatóan zárt ajtók mögött fognak lefolytatni, nem valószínű, hogy további fényt derítene Trepova személyiségére, nézeteire vagy motivációira.
Ha bűnösnek találják terrorizmus miatt, akár 30 év börtönbüntetésre is ítélhetik, amit egy szigorított büntető telepen kell majd letölteni a liberális aktivistából lett terroristának.
Ráadásul egy teljesen értelmetlen gyilkosság miatt, mert a blogger megölése nem akadályozza meg az orosz hadsereg ukrajnai győzelmét. 

A blog bejegyzés lezárása után érkezett az FSZB jelentése, hogy "Jurij Denisov ukrán szabotőr részt vett a szentpétervári terrortámadásban, amelyben Vladlen Tatarszkij katonai blogger meghalt. A vádlott Darja Trepovának adott egy gipszszobrot egy robbanószerkezettel – jelentette az FSZB.

„Jurij Denyiszov ukrán szabotőr expressz kézbesítéssel Moszkvában adott át Trepovának egy Tatarszkij gipsz mellszobrába rejtett robbanószerkezetet” – áll a közleményben.
Megállapították, hogy Denisov februárban érkezett Szentpétervárra, ahol információkat gyűjtött a katonai tudósító által meglátogatott helyekről.

Vagyis  most már biztos hogy Kijev terrorista háborút (is) vív Oroszország ellen - mert a fronton sikertelen annak ellenére is, hogy a teljes Nyugat mögötte áll és támogatja. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A MAGYAR RENDSZERVÁLTÁS VALÓDI TÖRTÉNETE I. (dédunokáimnak, akiknek tudni kell az igazat)

Amit a magánállamról mindenkinek tudnia kell.

HAZA, VAGY HALÁL! Hasta siempre commandante Che!