MINSZK ELENGEDI A GYILKOS TERRORISTA SZERETŐJÉT



Amint a fehérorosz hatóságok kiadták a megfelelő engedélyt, Oroszország konzulja április 10-én, hétfőn meglátogatta Szófia Sapega terrorizmus támogatásáért és más államellenes bűntettekért jogerősen elítélt orosz állampolgárt, aki jelenleg a Gomel régióban található szigorított büntetés-végrehajtási telepen tölti büntetését. Sapega a találkozó során megállapodott a konzullal hogy kérelmezik a belarusz bíróságnál hogy Oroszországba szállítsák, hogy ott töltse le büntetését. Mindkét ország bűnüldöző hatóságai jelenleg a kiadatáson és az átadás logisztikáján dolgoznak.

Szofja Sapegát a fehérorosz Állambiztonsági Bizottság 2021. május 23-án vette őrizetbe a Minszk melletti repülőtéren Roman Protosevich körözött terroristával, akit a Fehéroroszországban betiltott, CIA alapítású és fenntartású NEXTA nevű Telegram csatorna egykori "szerkesztőjeként" ismert meg a Nyugat közvéleménye..

2022. május 6-án a fehéroroszországi Grodnói Területi Bíróság ítéletet hozott, és több vádpontban is bűnösnek találta Sapegát. 
A belarusz hatóságok vezetőinek és munkatársainak személyes adatainak megszerzéséért és nyivánossá tételéért, - ami kémkedésnek minősül - neonáci uszításért és gyűlöletkeltésért, a belarusz állam megdöntésére irányuló összeesküvésért, valamint ellenséges kém szervezetnek (CIA) végzett adatgyűjtésért és információ szolgáltatásért, továbbá Protosevich rejtegetéséért mint terrorizmus támogatásáért, összesen 6 év szigoritott fegyházra ítélte.

Sofya Sapega Alekszandr Lukasenko fehérorosz vezetőhöz fordult kegyelmi kéréssel, amit az elutasított, így ez maradt a büntetése enyhítésének egyetlen lehetősége, hogy Oroszországban a családja közelében töltse le a büntetését.

A Nyugati médiák - a "hiteles" NEXTA nevű, CIA finanszírozású, náci média híreire hivatkozva - azt állították, hogy Sapega ártatlan, csak Protasevits szeretőjeként került az ügybe. Ez annak tükrében felettébb kérdésessé vált, hogy Protasevics néhány hónapja a börtönben feleségül vett egy nőt, akinek semmi szerepe nem volt az ügyben.
Ez a kis epizód viszont Sapega szerepét is megkérdőjelezi, mert ha mégsem ártatlan szerelmes társ, akkor Protaseviccsel egyenrangú CIA ügynökként és terroristaként bukott le. Ha erre az orosz hatóságoknak bizonyítéka is van, akkor Sapega Oroszországban új büntetőeljárásra számíthat, aminek a végén könnyen még 20 évet kaphat a mostani hat mellé..

A kiadatás elvileg junius közepéig megtörténik, s a jelek szerint akkor folytatása is következiik a történetnek. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A MAGYAR RENDSZERVÁLTÁS VALÓDI TÖRTÉNETE I. (dédunokáimnak, akiknek tudni kell az igazat)

Amit a magánállamról mindenkinek tudnia kell.

HAZA, VAGY HALÁL! Hasta siempre commandante Che!